Novak, Bogdan: Zvezde bodo ugasnile, če povem jim svojo zgodbo

Leto izida: 2020Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Bogdan Novak v mladinskem romanu Zvezde bodo ugasnile, če jim povem svojo zgodbo opisuje še vedno zelo aktualno zgodbo o beguncih. Spoznamo sirskega dečka Haruna, ki se kot vsi otroci rad igra. Ker pa živi v Alepu kmalu spozna, da življenje ni le igra. Ko pride vojna na njihovo dvorišče in granata skoraj ubije njegovega mlajšega bratca, se starša odločita, da bodo mesto zapustili. Strah pred neznanim je velik, toda strah pred smrtjo je še večji.

Družina se poda na pot iz Sirije v Nemčijo, ki jim predstavlja obljubljeno deželo z željo po mirnem in dostojnem življenju. Vendar pot, ki jih čaka ne bo lahka. Bridke izkušnje na poti in naporna pot čez Balkan zaznamujejo Haruna in njegovo družino. Na poti srečajo prijazne ljudi, ki jim pomagajo, velikokrat pa tudi takšne, ki za njimi pljuvajo. Izkušnje z oblastmi in njihovimi organi na poti ter življenje v taborih in zbirnih centrih, nam odpirajo zgodbe za katere upamo, da jih ne bomo nikoli osebno doživeli. Vsekakor pa je prav, da o njih berejo tako mladi kot starejši bralci!

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.