Woltz, Anna: Zobje morskega psa

Leto izida: 2021Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Enajstletna Atlanta, se odpravi na kolesarski podvig. Sama namerava prekolesariti pot od doma pa okrog jezera Ijssel. Domačim se zlaže, da bo prespala pri prijateljici, v resnici pa namerava 24 ur kolesariti. Naveličana je namreč čakanja. Naslednjega dne naj bi mama izvedela kaj se dogaja z njeno boleznijo.

Atlanta že v prvih kilometrih svoje poti sreča fanta na kolesu. Kaj kmalu ugotovi, da je zbežal od mame in ji ukradel njena dva zoba morskega psa, ki naj bi ji prinašala srečo. In prav sedaj bi ju nujno potrebovala, saj jo čaka izpit. To je bilo Finleyevo maščevanje.

Čeprav se je Atlanta na pot podala sama, kmalu ugotovi, da je vesela družbe Finleya. Pot postaja vedno bolj naporna, noge vedno bolj utrujene. Atlanti se zdi, da če ji podvig ne bo uspel, tudi mami ne bo uspelo. Ko ju ujame noč, se zdi, da cilj ne bo dosežen.

Prijateljstvo, ki je vzklilo med najstnikoma je prav simpatično. Finley zna pomiriti in umiriti Atlanto pri njenem obupu ob neuspelem podvigu, hkrati pa Atlanta Finleyu odstira, da je mama ena sama in da je zdravje pomembnejše od vseh izrečenih besed. Na vsak način ga želi prepričati, da mami vrne ukradene zobe morskega psa.

Lepa zgodba v kateri se prepletata spoprijemanje z boleznijo staršev in odraščanje najstnikov.

 

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.