Virtualni festival SLOVENSKI DNEVI KNJIGE v Mariboru 2020

20

april

2020

Tip prireditve: Drugo

Ciljna skupina: otroci, mladi, odrasli, starejši

Virtualni festival SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V Mariboru 2020
Ponedeljek, 20. april 2020 – sobota, 25. april 2020

Andrej Brvar - osrednji gost festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru

Poslanica predsednika  Društva slovenskih pisateljev Dušana Merca ob svetovnem dnevu knjige.
 

  • Knjižna mesta - Branju prijazna občina Maribor
  • Rotovški trg – pred Čitalnico Mariborske knjižnice. Naš kotiček z odpisanimi, rabljenimi in podarjenimi knjigami je bil na razpolago od 20. do 25. aprila, med 8.00 in 19.00 uro.
  • KC Pekarna – MKC Maribor ob vhodu v upravno stavbo
  • Klopca Zgodbe o klopeh in ljudeh pred Univerzitetno knjižnico Maribor

Na treh točkah v mestu smo vzpostavili kotičke z odpisanimi, rabljenimi ali podarjenimi knjigami, ki so bile namenjene temu, da jih bralci pridejo prebrskat in izbrat kakšno, ki jih bo nagovorila, lahko so jih tudi izmenjali s kakšno svojo že prebrano knjigo. Z aktivnostjo smo obeležili naziv Branju prijazna občina, ki ga je Maribor prejel leta 2019.
V sodelovanju Mariborska knjižnica, MKC Maribor, Bukvarna Ciproš Maribor. Dogodek je bil del predfestivalskih produkcij 23. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru 2020.

Več o programu...

V letu 2020 Kraljevo in Maribor obeležujeta 50. obletnico prijateljstva. Načrtovali smo gostovanje literatov iz pobratenega Kraljeva, ki je žal odpadlo. Predstavili pa smo objave prevodov poezije in odlomkov iz proznih del literatov iz Kraljeva Dejana Aleksića, Miloša Milišića, Alena Bešića in Živorada Nedeljkovića. Izbore iz njihovih del so prevedli Jurij Hudolin, Ivan Dobnik in Željko Perović.

Projekt Literatura pobratenih mest je bil skupni projekt Mariborske knjižnice in Mladinskega kulturnega centra Maribor, ki je bil zasnovan leta 2017. Osnovna zamisel projekta je, da vsako leto v Maribor pripeljemo manjšo literarno delegacijo uveljavljenih književnikov in književnic iz izbranega pobratenega mesta ter v pobratenem mestu najdemo ustrezne partnerje, ki bodo organizirali in izvedli gostovanje izbranih treh uveljavljenih mariborskih literarnih ustvarjalcev.

  • Literarna postaja z Andrejem Brvarjem, osrednjim gostom festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru oglejte si posnetek

Darka Tancer-Kajnih, urednica revije Otrok in knjiga, je leta 2012 na Literarni postaji Mariborske knjižnice gostila Andreja Brvarja, pesnika, urednika in publicista, Kajuhovega nagrajenca (1988), dvakratnega prejemnika Glazerjeve listine (1991, 2001), prejemnika Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada (1991), kritičnega opazovalca in sooblikovalca mariborskega družbeno-kulturnega življenja, ki je tudi osrednji gost festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2020.

Novinarka Ksenija Horvat je leta 2014 v oddaji Intervju gostila Andreja Brvarja, prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo za njegov celoten vrhunski pesniški opus.

Iz arhiva RTVSLO: Intervju z Andrejem Brvarjem