Vilčnik, Rok: Šrapneli: poetični logaritmi

Leto izida: 2021Področje: PoezijaCiljna skupina: odrasli, starejši

Svet Šrapnelov je brez središča. K nam prihaja v raznoglasju in razglasju. Monolog odstopa prostor polilogu. Pesniški subjekt je pomnožen in razdeljen hkrati, težko se identificira. Preseneča z lucidnostjo in nepopustljivostjo v razgaljanju pomenov, razoroži s preprostostjo. Najti svoj glas, biti svoja zgodba, premagati odtujenost od sveta in samega sebe, to so vodilni motivi pesmi, aforizmov in pesmi v prozi.  Osmislitev je mogoča zgolj v ustvarjalnem aktu.  "Knjiga je moj najljubši prostor," zapiše pesnik v istoimenski pesmi. Pesniško ustvarjanje postane vezivo razdrobljenega sveta, pogled nanj pa se odrazi v avtopoetskih razmislekih. Ironija, samoironija in črni humor pesniške prostore razpirajo in energetizirajo. K njihovemu razumevanju pa nas avtor najbrž najbolj približa v zadnji kitici pesmi Narativi specifični za moje pesniško območje: /Narava zapleteno izdeluje preprosto. Ne preostane ti/ drugega, kot da greš k njej./

AGRARNA REFORMA MOJE DUŠE

Kaj, če je svetloba le vaba za osamljene kitolovce, ki
bežijo pred Greenpeaceom?

(str. 77)

Lidija Gačnik Gombač

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.