Vidmar, Janja: Kebarie

Leto izida: 2011Področje: Leposlovje od 10. do 12. leta - PCiljna skupina: otroci

S čim nas začara Janja Vidmar v romanu Kebarie? Z zgodbo o šibkosti in moči, ki se odvije pred nami v treh tednih? Z živim, neposrednim zapisom, ki ima na prvi pogled obliko dnevniških zapisov, a gre le za časovno umestitev dogajanja? S tem, da smo samo na videz prevarani, saj je tretjeosebni zapis v resnici tako zelo izpisan skozi glavno junakinjo, malo Romkinjo Kebarie, da ga lahko razumemo kot prvoosebnega?
 
A v srcu prevare se znajde tudi deklica, ki jo domači kličejo Kedi, kar pomeni brati. V ljubečem odnosu jo k branju in učenju spodbuja oče, ki si želi, da bi postala učiteljica. Spodbuja pa jo tudi k domišljijskim potovanjem, v katerih postane romska princesa. A nekega dne oče izgine, družinsko življenje se postavi na glavo in ona poskuša razkriti skrivnost njegovega izginotja, najprej v domišljiji, potem v resnici, in skozi ta proces se zave dvoje stvari, ki jo vsaka drugače in obe zelo močno pretreseta: njen oče je v zaporu in sploh ne zna brati.
 
Konec je optimističen, saj postane oče njen prvi učenec, taka pa je tudi osnovna linija romana, ki bi ga lahko imenovali razvojni roman, saj se glavna junakinja skozi dogajalne prostore giblje vse bolj suvereno, pridobi na notranji moči, hkrati s tem pa si utrdi pozicijo v šoli, družini in romski skupnosti.
 
Roman odlikuje humorna nota, hkrati pa prizemljenost, ki se lahko v hipu prevesi v mističnost; pooseblja ju dekličina babica, ki izreče zelo lepo misel o ustvarjanju: "Slikarjem se čarobni prah nabira v prstih. Skladateljem v ušesih. Plesalcem v nogah." Kje se čarobni prah nabira pisateljem, ne pove, a njeni vnukinji, ki v romanu napiše svojo prvo pravljico, zagotovo v srcu.

Lidija Gačnik Gombač

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.