Večernica

Večernica 2023 - prejemnica Špela Frlic za mladinsko delo Bleščivka. Več...

Večernica

Revija Otrok in knjiga je ob založbi Franc -  Franc (prej Podjetje za promocijo kulture Franc - Franc do 2016, sedaj ARGO) soustanoviteljica večernice, slovenske literarne nagrade za najboljše otroško ali mladinsko literarno delo minulega leta. Časopisno – založniško podjetje Večer (sedaj Večer mediji d.o.o.) je sprva prevzelo le pokroviteljstvo, od leta 2006 pa je tretjinski lastnik nagrade.

Večernica se podeljuje od leta 1997 na vsakoletnem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede. O nominacijah in nagrajencih odloča petčlanska žirija, v kateri imajo svojega predstavnika revija Otrok in knjiga, ARGO, društvo za humanistična vprašanjaVečer mediji d.o.o.Društvo slovenskih pisateljev in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije skupaj s Slovensko sekcijo IBBY

Nagrade večernica in nominacije od leta 1997

Nagrado večernica za najboljše otroško oziroma mladinsko literarno delo minulega leta je leta 2023 za delo Bleščivka prejela Špela Frlic.
Svečana razglasitev dobitnika je bila 15. septembra na festivalu Oko besede v Murski Soboti.
Špela Frlic je pripovedovalka in pisateljica. Leta 2009 je skupaj z Ano Duša ustanovila Pripovedovalski Variete, ki se posveča razvoju sodobnih pripovedovalskih praks v slovenskem prostoru, v okviru društva sovodi otroški program Varietejček v ljubljanski Kavarni Union, mesečne pripovedovalske dogodke za odrasle v ljubljanskem Klubu Daktari in Mestni knjižnici Kranj ter celoletne in krajše izobraževalne programe s področja pripovedovanja.
Do leta 2021 je na Vodnikovi domačiji vodila otroški program, še vedno pa vodi projekt Pravljični studio, ki je namenjen razvoju pripovedovalskih kompetenc pri otrocih. Mladinski roman Bleščivka je avtoričin prvenec. Fantastični roman odpira pomembna vprašanja o zaupanju, razumevanju, sprejemanju različnosti in strpnosti, obenem pa subtilno podaja naslednji nauk: strah in nestrpnost se zažreta v vse pore družbe in onemogočita normalno delovanje kolektiva.
Vir: Večer