Uredniški odbor

Darka Tancer-Kajnih (Glavna in odgovorna urednica revije Otrok in knjiga)    

  • Draka Tancer-Kajnih je dolgoletna glavna in odgovorna urednica revije Otrok in knjiga ter profesorica slovenščine na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše. Strokovnjakinja, ki jo mladinska književnost vseskozi izrazito opredeljuje, vse od tedaj,ko je bila bibliotekarka v Mariborski knjižnici in vodja Službe za mlade bralce ter predavateljica na Pedagoški akademiji. Kot urednica revije Otrok in knjiga zavzeto in neutrudljivo išče nove poti, povezovanja, sodelovanja in strokovna izhodišča. 

 

Dr. Vanesa Matajc (članica uredniškega odbora revije otrok in knjiga)    

  • Dr. Vanesa Matajc je asistentka na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, predsednica Slovenskega Društva za primerjalno književnost, članica uredniškega odbora revije Literatura, članica Društva slovenskih pisateljev...      

 

 

Dr. Meta Grosman (članica uredniškega odbora revije Otrok in knjiga)    

  • Meta Grosman je upokojena profesorica za angleško in ameriško književnost na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je predsednica Bralnega društva Slovenije in ena od podpredsednic svetovne zveze vseh mednarodnih zvez za književnosti in jezike (Bureau FILLM). Je avtorica številnih objav doma in v tujini s področja branja in sprejemanja književnosti.

 

 

Peter Svetina ((član uredniškega odbora revije Otrok in knjiga) )    

  • Peter Svetina je doktoriral iz slovenistike. Trenutno je eden najbolj vrhunskih slovenskih piscev za otroke. Ob pisanju za otroke in mladino piše tudi strokovne in znanstvene članke o starejši slovenski in mladinski književnosti, o kriminalkah in romanih.Ukvarja se tudi s prevajanjem iz angleškega, češkega, nemškega, in hrvaškega jezika in uredniškim delom.

 

 

 

Maja Logar (članica uredniškega odbora revije Otrok in knjiga)    

Maja Logar, dipl. bibliotekarka in sociologinja kulture, je vodja Službe za mlade bralce v Mariborski knjižnici, kjer si prizadeva za skrbno izbran in izčrpno obdelan knjižnični fond za otroke in mladostnike, za bibliopedagoške dejavnosti, za sodobno mladinsko knjižničarstvo, spodbuja umetnost pripovedovanja, promocijo branja ter izdajo strokovnih monografij svojega področja. Je članica Prežihove bralne značke pri ZPM Maribor, članica Sekcije za mladinsko knjižničarstvo pri ZBDS in kot predstavnica revije Otrok in knjiga članica žirije za podelitev nagrade večernica.

 

 


Mag. Darja Lavrenčič Vrabec (članica uredniškega odbora)    

  • Darja Lavrenčič Vrabec je vodja Pionirske in Oddelka za otroke in mladino KOŽ v Ljubljani, predsednica žirije za »nagrado Kristine Brenkove« za izvirno slovensko slikanico 2013, bibliotekarka...

 

 

 

Dr. Meena G. Khorana (tuja članica uredniškega odbora)    

  • Dr. Meena G. Khorana je profesorica Angleščine na Morgan State University, kjer poučuje mladinsko literaturo, humanistiko, kompozicijo in tehniko pisanja.

 

 

 

Dr. Dubravka Zima (tuja članica uredniškega odbora)    

  • Dubravka Zima je doktorica znanosti o književnosti, višja asistentka na Filozofski fakulteti v Zagrebu.

 

 


 

Lilia Ratcheva - Stratieva (tuja članica uredniškega odbora)    

  • Lilia Ratcheva - Stratieva ima več kot dvajset let izkušenj na področju svetovne mladinske književnosti.Je avtorica številnih leposlovnih in strokovnih knjig, prevajalka in literarna kritičarka. Študirala je bolgarski in angleški jezik in književnost na Univerzi v Sofiji in je specializirala iz mladinske književnosti v Münchnu in Minneapolisu. Bila je tudi urednica mednarodne literarne revije za otroke, mlade in odrasle Bookbird.