Uredniški odbor

Darka Tancer-Kajnih (članica uredniškega odbora) je dolgoletna glavna in odgovorna urednica revije Otrok in knjiga ter profesorica slovenščine na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše. Strokovnjakinja, ki jo mladinska književnost vseskozi izrazito opredeljuje, vse od tedaj, ko je bila bibliotekarka v Mariborski knjižnici in vodja Službe za mlade bralce ter predavateljica na Pedagoški akademiji. Kot urednica revije Otrok in knjiga zavzeto in neutrudljivo išče nove poti, povezovanja, sodelovanja in strokovna izhodišča. 

 

 

 

Peter Svetina (član uredniškega odbora) je doktoriral iz slovenistike. Trenutno je eden najbolj vrhunskih slovenskih piscev za otroke. Ob pisanju za otroke in mladino piše tudi strokovne in znanstvene članke o starejši slovenski in mladinski književnosti, o kriminalkah in romanih. Ukvarja se tudi s prevajanjem iz angleškega, češkega, nemškega, in hrvaškega jezika in uredniškim delom.

 

 

 

Maja Logar (članica uredniškega odbora revije Otrok in knjiga) dipl. bibliotekarka in sociologinja kulture, je vodja Službe za mlade bralce v Mariborski knjižnici, kjer si prizadeva za skrbno izbran in izčrpno obdelan knjižnični fond za otroke in mladostnike, za bibliopedagoške dejavnosti, za sodobno mladinsko knjižničarstvo, spodbuja umetnost pripovedovanja, promocijo branja ter izdajo strokovnih monografij svojega področja. Je članica Prežihove bralne značke pri ZPM Maribor, članica Sekcije za mladinsko knjižničarstvo pri ZBDS in kot predstavnica revije Otrok in knjiga članica žirije za podelitev nagrade večernica.

 

 

 

Darja Lavrenčič Vrabec (članica uredniškega odbora), diplomirana slovenistka in bibliotekarka, se je z mladinskim knjižničarstvom srečala leta 1986 kot študentka na delu v Pionirski knjižnici, enoti Knjižnice Otona Župančiča, kjer se je dobro leto kasneje zaposlila kot informatorka. Delo na izposoji in sodelovanje s kolegi jo je uvedlo v jedro strokovne problematike mladinskega knjižničarstva. Od združitve ljubljanskih splošnih knjižnic opravlja delo vodje Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo ter vodje Oddelka za otroke in mladino Knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani.

 

 

Gaja Kos (članica uredniškega odbora), slovenska kritičarka, publicistka in prevajalka. Po diplomi iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani je Gaja Kos na istem oddelku vpisala doktorski študij na temo Slovenski mladinski problemski roman.

 

 

Tatjana Pregl Kobe (članica uredniškega odbora) slovenska pesnica, esejistka, pisateljica, publicistka, umetnostna zgodovinarka, likovna kritičarka in založnica.

 

 

 

Barbara Pregelj (članica uredniškega odbora), slovenska prevajalka, urednica, literarna zgodovinarka in kulturna promotorka.