Jonsberg, Barry: Ujemi me, če padem

Leto izida: 2021Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Fantazijski mladinski roman Barryja Jonsberga Ujemi me, če padem je postavljen v prihodnost, v čas, ko svet ne bo takšen, kot ga poznamo danes. Glavna junaka enojajčna dvojčka Ashleigh in Aiden živita v Avstraliji, po kateri pustošijo tornadi in kjer sonce neusmiljeno žge. Otroci se ne smejo izpostavljati soncu, pogoji za življenje pa so kruti. Dvojčka pa sodita med privilegirance, saj njuna mama dela v tehnološkem podjetju, ki izumlja naprave in tehnološko napredne stroje, oče pa se posveča le njima.

Ko otroka postaneta najstnika, pa se njuno življenje začne spreminjati. Najprej se preselijo v večji kraj, kjer končno začneta obiskovati šolo. Odnos med njima se tudi začne spreminjati. Kmalu spoznamo, da ima par lahko samo enega otroka, razen, če se rodita dvojčka. Prehrano si morajo večinoma pridelati sami, saj ne obstajajo več trgovine. Vsi ljudje višjega sloja so vegetarijanci. Ko odkrijeta, da na svetu živijo tudi ljudje, ki drugače živijo, se zgodba začne zapletati. Napeta zgodba, polna preobratov in presenečenj. Mi pa lahko samo upamo, da svet nikoli ne bo takšen, kot ga v romanu opisuje pisatelj.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.