Babačić, Esad: Trdobojec: zgodba Dejana Zavca v dvanajstih rundah

Leto izida: 2010Področje: Strokovno gradivo za odrasleCiljna skupina: mladi, odrasli
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

Mnogi se spomnimo filmov o Rockyu Balboi, ki so bili posneti po življenjski zgodbi Rockya Graziana. V Sloveniji pa se je rodil Dejan Zavec, njegov Silvester Stallone je Esad Babčić, ki je to resnično zgodbo prenesel na papir. Boks je ob poeziji namreč Babačićeva velika ljubezen. Zgodba o trdobojcu iz Trdoboja je razdeljena na 12 rund. Polna garanja, odrekanja, bolečine, zmag in zadovoljstva, se me je močno dotaknila in ko se mi je nekega maja ponudila priložnost seči Dejanu v roko, sem jo s ponosom izkoristila. Eden izmed dokazov Dejanove športne in človeške veličine je že njegov nadimek »Mister Simpatikus«, za vse ostale dokaze pa močno priporočam v branje njegovo zgodbo Trdobojec. (Polona Klopčič).

Vsebina biografskega romana predstavlja iztočnice za pogovor o stereotipih in različnih vprašanjih, npr. kakšni ljudje izberejo boks kot svoj šport, o vlogi trenerja kot 'nadomestnega starša', o športu kot eni od možnosti umika iz nespodbudnega okolja, o trditvi, da je ring idealen prostor, da nekoga resnično spoznaš, o tem, da tudi v vrhunskem športu še zdaleč ni vse pravično ter da je lahko tudi šport na najvišji ravni nepravičen in nezdrav.

Pripravile: dr. Andreja Erdlen, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica v sodelovanju z Nives Markun Puhan in Polono Klopčič, Zavod RS za šolstvo.

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.