Terry, Teri: Usojeno

Leto izida: 2021Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Po izhodu Združenega kraljestva iz Evropske unije pisateljica opisuje alternativen, vendar našemu podoben svet, kjer pa se stvari sprevržejo v strahotne. Usojeno je mladinski roman, kjer so v ospredju najstniki, ki sicer ne morejo glasovati, nosijo pa breme posledic, ki se dogajajo v Londonu.

Zgodba je predstavljena iz zornega kota dveh najstnic. Prva je Samantha, krajše Sam, petnajstletnica, ki je hčerka podpredsednika vlade. Živi v bogastvu in prestižu. Ima pa za seboj travmatično izkušnjo iz otroštva. Drugo dekle je Ava, sedemnajstletnica, ki živi z očetom, ki je po izgubljeni službi profesorja, zaposlen kot taksist. Mama pa je Avo in očeta zapustila ob brexitu in se vrnila na Švedsko, česar Ava ni mogla razumeti. Zaradi svoje pridnosti, je dobila štipendijo v prestižni šoli. Sam in Avo povežejo inštrukcije in kljub vsem razlikam dekleti postaneta prijateljici in zaupnici.

V Londonu se prav tedaj začnejo incidenti in napadi skupine A4A (Anarhija za vse), ki so povod, da vlada krepi vojsko, omejuje pravice, določi policijsko uro, nato pa začne dodatno omejevati najstnike, ki so pogon uporniških akcij. Ko uvedejo smrtno kazen in nato le to tudi za otroke starejše od dvanajst let, se zdi, da rešitve ni. Sam pa vseeno poskuša stvari spremeniti.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.