Terry, Teri: Pretres

Leto izida: 2022Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

V zadnjem delu trilogije z naslovom Pretres glavna junakinja Kyla s pomočjo TIPO, tehnologije za izboljšanje podobe, spremeni svoj izgled in postane rjavolaska. Izbere si tudi novo ime. Sedaj je Riley Kain. Z novim imenom in izgledom se poda na iskanje svoje prave mame v Keswick. Tu jo pričakajo gore in sneg, ampak tudi novi zapleti.

Prijaviti se mora v CPS, Cumbrijsko pripravniško shemo, živi pa v dekliškem domu, ki ga upravlja njena mama. Ampak Riley se mame nikakor ne more spomniti, odstirajo pa se ji spomini na očeta. Odkrije sirotišnico v kateri izvajajo izbris majhnim otrokom in eno od deklet odpeljejo v ženski delovni zapor, hkrati pa se razjasni, da njena babica, ki je del zaredarjev ni le to, ampak njene lovke segajo veliko dlje. Riley spozna tudi, da njena mama ni njena biološka mati, ji pa v zadnjem trenutku pomaga zbežati, da je zaredarji ne dobijo v pest.

Zopet se v zgodbo vrne tudi Ben, ki je spremenjen in ni to kar si Kyla želi. Kljub temu, da ji nad glavo visi obsodba, želi pomagati pri razkritju grozot, ki jih počnejo zaredarji. Ob koncu romana se lepo izjasni tudi povezava z romanom Usojeno.

Citat iz knjige:

»To je ta trenutek. Nisem Lucy, ime, ki so mi ga dali ob rojstvu. Nisem Dežna, ime, ki sem ga sčasoma izbrala zase, potem ko so me odpeljali Nico in njegovi protivladni teroristi – Osvobodimo VB, kakor jih je imenoval – in me oblikoval v svoje orožje proti zaredarjem. Nisem Kyla, ime, ki so mi ga izbrali v bolnišnici, potem ko so me ujeli in me izbrisali, ker sem bila teroristka PVT. Sem, kdor se sama odločim biti.«   (str. 18)

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.