Terry, Teri: Izbris

Leto izida: 2022Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Prvi del trilogije Izbris nas popelje v svet, kjer zločincem, obsojenim na izbris, izbrišejo spomin in osebnost, da bi lahko spet začeli od začetka. Skozi ta proces gre tudi glavna junakinja Kyla, šestnajstletnica. Roman se začne v Londonu v bolnišnici, kjer izvajajo postopek izbrisa. Kaylo po devetih mesecih odpustijo in sprejme jo nova družina.

V ozadju spoznamo politične razloge za oblikovanje družbe, kjer so takšni postopki sprejemljivi in celo zaželeni. Terorizem je glavni razlog. Vendar ljudje se upirajo in iščejo načine, da bi se osvobodili. Kyla pa se na izbris odzove drugače od ostalih in spozna, da je res drugačna. Tudi nočne more, ki jih doživlja ji to potrjujejo. Ko nekega dne za risanje uporabi levo roko, se sprožijo spomini, ki ne bi smeli obstajati. Spozna pa tudi, da sodi med pogrešane otroke, seveda se zaveda, da obstaja še nekaj, kar se ji zaenkrat še izmika.

Ben, tudi izbrisani, v njej sproža nepoznano. Prijateljstvo, ki prerašča v nekaj več, se z Benovo odločitvijo, da se bo rešil zapestnice poimenovane levo, nepričakovano zaključi. Ko Bena odpeljejo zaredarji in nihče ne ve, kaj se je z njim zgodilo, posledično pa še po zaslugi zaredarjev pogori Benova domača hiša s starši v njej, v Kyli strah odstira nova odkritja in spomine.

Citat iz knjige:

»Če je moja jeza ujeta v ječo, potem mora ostati tam. Ne bo me rešila bolečine, samo odložila jo bo. Ne more ustaviti, da ne bi čutila, kar čutim do Bena ali česar koli drugega. Nič bolj, kot lahko sama ustavim, da sem, kdor sem. Ali pa zanikam, kdo sem bila nekoč.

Vsi ti drobci sanj: štrenaste resnice in polresnice, resnični ali namišljeni dogodki. Kako naj jih ločim med seboj? Ne morem jih.«   (str. 401)

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.