Terakowska, Dorota: Hči čarovnic

Leto izida: 2007Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Hči čarovnic, je pravljični, fantazijski in mladinski roman poljske pisateljice Dorote Terakowske. Avtorica je bila za svoja dela večkrat nagrajena.

Zgodba se začne z Otrokom, ki živi s starko. Brez doma in pogosto na begu se starka in Otrok selita iz Vasi v gozd, pa iz ene podrtije v drugo. Otrok ne ve, kdo je – še svojega imena ne pozna - in ne ve, da je zelo pomemben za prihodnost, ne ve tudi, da je starka, ki skrbi zanjo, čarovnica.

Čarovnica skriva Otroka pred sovražniki, Osvajalci. Ti so zasužnjili Veliko Kraljestvo pred več kot sedemsto leti in ves čas s trdo roko vladajo podjarmljenemu narodu. Ko otrok dovolj zrase in se začne zavedati sveta okrog sebe, ga čarovnica začne učiti čarovnij. Najpomembnejša naloga Otroka pa je, da se nauči brati in prebere Veliko knjigo, ki se jo mora naučiti na pamet. Ko Otrok dopolni sedem let, nastopi čas za ločitev.

Otrok spozna drugo čarovnico, ki bo skrbela zanjo in sedaj postane Deklica. Z drugo čarovnico Deklica spoznava Gozd in življenje v njem, hkrati pa spozna Malo knjigo iz katere se uči. Tako mine naslednjih pet let. Dekle pa si vedno bolj želi spoznati Edino pesem, ki jo prepevajo mučeni in zasužnjeni prebivalci in v njej vidijo rešitev svojega trpljenja. Besedilo te pesmi pa ji ostaja skrivnost, saj čarovnica trdi, da ni še nastopil čas, da bi jo spoznala.

Ko Deklica dopolni trinajsto leto je predana v oskrbo tretji čarovnici. Tretja čarovnica jo poimenuje Mlada dama in sedaj jo čaka življenje v stalni nevarnosti, preselita se med ljudi. V Vasi sta našli zapuščeno hišo ter se naselili vanjo. Učenje pa se je tokrat začelo brez knjige. Mlada dama se je morala  naučiti, da se živih bitij ne sme ubijati, kako prisluhniti materi Zemlji in začela je spoznavati smisel trdega človeškega dela. Prvič si je tudi našla sovrstnico in spoznala prijateljstvo. Kmalu pa se preselita v Mesto, mlada dama pa se mora spremeniti v fanta. V Mestu pa ju čaka le garanje in težko življenje.

Pred dopolnjenim šestnajstim letom s čarovnico zapustita Mesto, kar pa se ne izide po njunih željah in končata v zaporu. Vseeno pa po napetem begu uspešno prideta do četrte čarovnice, kateri je zaupano Dekle. Dekle gre sedaj s svojo Varuhinjo v prestolnico uničenega Velikega kraljestva, Ardžano. Tu naj bi preživela eno leto. Nato pa naj bi zanjo skrbela peta čarovnica. Kaj se dogaja z Dekletom v naslednjih letih in kakšna usoda jo na koncu čaka, pa si preberite v tem fantastičnem romanu.

Avtorica nam na čudovit način pokaže razvoj od Otroka do Dekleta, psihološko naravo človeka, boj med dobrim in zlom. Bogat in lep jezik romana z veliko domišljije bralca lahko le očara. Obenem pa nas spodbudi tudi, da razmislimo ali lahko pesem prikliče uresničitev zgodovinskih dogodkov?

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.