Svetina, Peter: Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom

Leto izida: 2017Področje: Leposlovje do 9. leta - CCiljna skupina: otroci, mladi
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?
 
Peter Svetina je večkrat nagrajeni slovenski avtor za otroke, mladostnike in odrasle. Besedila, ki jih podarja mladim bralcem, so tako zanimiva in večplastna, da, so v veselje in premislek tudi odraslim. Slikanica Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom, ki jo je ilustrirala Ana Razpotnik Donati, je pred leti pod okriljem Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS razveselila tudi mlade ob vstopu v prvi razred. Ob vzporednem branju knjige Rdeča laterna se nam v Svetinovi slikanici tu odkrije ena od zgodb številnih kolesarjev, ki se na dirko podajo z različnimi pričakovanji. Kaj je zmaga za gospoda Feliksa? Morda že zadovoljstvo, da je staro kolo vzdržalo naporno dirko, morda občutek, da se lahko na poti svobodno ustavlja in se veseli življenja, morda pa tudi to, da nas je uspel povabiti na svoje mirno in veselo kolesarjenje. Definiranje zmage, kot končnega cilja športnega tekmovanja, se odstira v obeh delih in nam postavlja vprašanje, ali je zmaga res edini možni cilj športnega tekmovanja. V slikanici lahko najdemo tudi sporočilo, da je ob redni vadbi in treningu še kako pomembno, da v tistem, v čemer želimo biti dobri (morda tudi prvaki), uživamo in to res radi delamo, čeprav kdo morda misli, da smo zaradi tega malo čudni.
 
Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.