Strandberg, Mats: Konec

Leto izida: 2021Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Zemlji se približuje komet z imenom Foxworth. Konec maja človeštvu sporočijo, da bo zemljo zadel 16. septembra ob 4:12. Kako se odzovejo na katastrofo ljudje? Kot je za ljudi običajno, eni so panični, nekateri sodijo med zanikovalce, mladim je vseeno in želijo čim več doživeti, nekateri  pokažejo svojo dobro plat, drugi pa slabo. Sledijo štirje težki meseci, ko denar ni vreden več nič, ko so potovanja nemogoča, ko iščejo uteho pri svojih bližnjih ali v bogu.

Glavni junak knjige je sedemnajstletni Simon, ki živi na Švedskem. Ob novici o koncu sveta ga zapusti dekle Tilda, njegova velika ljubezen. Ko čez nekaj dni Tilda izgine in se nato izkaže, da je bila ubita, vsi sumi, da je bil storilec, padejo ravno na Simona. Simon pa si želi le, da bi ugotovil kdo je kriv.

Pri raziskovanju mu pomaga prijateljica Lucinda. Lucinda je bila Tildina najboljša prijateljica, ko je zbolela za rakom pa se je oddaljila od vseh. Zaradi bližajočega konca se preneha zdraviti in znova začenja živeti. Spozna Simona, za katerega tudi sama sprva misli, da je krivec. Ko ga dobro spozna, pa se odloči, da mu bo pomagala odkriti storilca, hkrati pa se vanj tudi zaljublja. Lucinda svojo zgodbo zapisuje v aplikacijo TellUs, ki bo v vesolje ponesla misli in besede tistih, ki zapisujejo dogajanje. Aplikacija je poskus predati zgodbe o Zemlji in tem, kako je bilo na njej živeti pred usodnim koncem.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.