Stoessinger, Caroline: 110 let modrosti Alice Herz Sommer

Leto izida: 2014Področje: Biografije, spominiCiljna skupina: odrasli, starejši
Biografska proza o Alice Herz Sommer, najstarejši osebi, ki je preživela holokavst, je napisala Carloine Stoessinger, uveljavljena ameriška pianistka in profesorica klavirja. Knjiga temelji na spominih, ki jih je glavna protagonistka evocirala v številnih pogovorih z avtorico. Gre za bogato pričevanje o nenavadni usodi v vrtincu tragičnih dogajanj 20. stoletja. Zanimivo, da je bila Alice Herz Simmer tudi najstarejša koncertna pianistka in pedagoginja na svetu.

Alice Herz Sommer se je rodila leta 1903 v Pragi, v družini judovskih intelektualcev in glasbenikov, med drugim je prijateljevala s Kafko, Werflom in Brodom. Starša Friedrich in Sofia sta ji podarila ime Alice, kar pomeni “plemenitega rodu”. Oče je bil uspešen trgovec, mama pa izobražena ženska, ki se je gibala v kulturnemu miljeju znanih umetnikov in pisateljev tega časa kot so bili: Gustav Mahler, Maria Rilke, Thomas Mann, Stefan Zweig in že omenjeni Franz Kafka.

V času med dvema vojnama je bila Praga ena najpomembnejših evropskih kulturnih prestolnic. Alice je bila ambiciozna in talentirana pianistka. Ko je opravila avdicijo pri svetovno znanem pianistu Arturju Schnablu, se je v njej utrdilo prepričanje, da bi si lahko zagotovila svetovno solistično kariero. Pogosto je kot solistka igrala s Češkim filharmoničnim orkestrom in z njim naredila vrsto posnetkov. Toda svet okoli Alice je medtem zajela blaznost, ko so Prago 1938 preplavile nacistične zastave.

Leta 1943 so Alice, tedaj že uveljavljeno koncertno pianistko, skupaj z mamo, možem in sinom odpeljali v koncentracijsko taborišče Terezin. Iz njene družine sta ona in sin na koncu ta pekel edina preživela. Alice je v taborišču za sojetnike odigrala več kot sto koncertov. Na ta čudovit način je mnogim, ki so trpeli, vlila tolažbo, optimizem, novo moč in upanje. Od 15.000 interniranih otrok je bil njen sin eden izmed komaj 93, ki so se vrnili iz tega taborišča. Po koncu Druge svetovne vojne sta s sinom, kasneje priznanim čelistom, živela v Pragi (za kratek čas), Jeruzalemu in do konca življenja v Londonu. Kot priča dramatičnih dogajanj celega prejšnjega stoletja je Alice videla in doživela vse. Preživela je najbolj mračno zgodovinsko obdobje človeštva, ampak ostala pozitivna, optimistična, otročje nasmejana, zvesta in predana umetnosti in glasbi, ki ji je rešila življenje.

Alice pravi takole: »Glasba je bila naša hrana. To pač lahko zatrdim. Kadar premoremo nekaj duhovnega, mogoče ne potrebujemo hrane. Glasba je bila življenje. Nismo se vdali in se tudi ne bi mogli, niti hoteli.«

Do konca življenja je vsak dan vadila klavir.

Knjiga 110 let modrosti Alice Herz Sommer ne prinaša le osupljive življenjske zgodbe, ampak tudi dragoceno in globoko humanistično sporočilo za bralca in vsakega slehernika. Univerzalno sporočilo o življenju, umetnosti, ljubezni in prijateljstvu.

V svojem predgovoru h knjigi je Václav Havel napisal:
»Življenje Alice Herz Sommer, umeščeno v lepoto naše srednjeevropske kulture, kot tudi v tragične dogodke dvajsetega stoletja, ki so skoraj za petdeset let odrezali Čehoslovaško od sveta, ponazarja globoko etično in duhovno moč. Njeni spomini so naši spomini. V njenem trpljenju v nas oživijo naše najtemnejše ure. Zgledujoč se po njej, se dvigujemo, da bi v sebi poiskali tisto najbolje. Ko Alice pravi - nikoli nisem opustila upanja – to naziranje močno odzvanja v meni, kajti po mojem prepričanju je upanje ključno povezano z občutkom, da je življenje smiselno, ljudje pa smo, dokler tako čutimo, motivirani, da živimo. Ne gre le za to, da se od Alice učimo danes – iz bogatega tkanja njenega življenja bodo modrost in upanje lahko črpali tudi prihodnji rodovi.«

Alice Herz Sommer je umrla leta 2014 v 110. letu življenja. Njena pričevanja so na vsaki izpisani strani te ganljive knjige resnično darilo vsem nam, ki danes živimo v svetu zamajanih življenjskih vrednot.

Iskreno in toplo priporočam.

Semir Atić

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.