Sprehod skozi zgodovino (1949-1959)

8

februar

1949

Datum: 8.2.1949

Najprej so bile ljudske knjižnice

  • Za predhodnico Mariborske knjižnice štejemo Mestno knjižnico KUD Jože Hermanko, ki je nastala 8. februarja 1949 z združitvijo dveh manjših knjižnic Kolodvorske in Koroške četrti. Prostore je imela na Partizanski 7, v pritličju stavbe na križišču Partizanske in Prešernove ulice, kjer je delovala tudi Študijska knjižnica, in že oktobra  isto leto je imela 1.552 članov.
  • Na Gregorčičevi je delovala Delavska knjižnica pod okriljem Okrajnega sindikalnega sveta.
  • V Mariboru in okolici so delovale tudi številne knjižnice pri kulturnih društvih, neprofesionalno, na volonterski osnovi. Delovni čas teh  knjižnic ni bil urejen, število članov je bilo nizko, vendarle pa so opravljale svoje poslanstvo in nadaljevale žlahtno tradicijo ljudskega knjižničarstva, med njimi nekatere še iz 19. stoletja.
  • Leta 1953 je Društvo prijateljev mladine ustanovilo Pionirsko knjižnico, s prostori na Partizanski 8 (v stavbi ob Zadružnem domu). Prvi upravnik je bil Jan Baukart. Leta 1960 se je Pionirska knjižnica priključila Mestni knjižnici.
  • Splošno knjižničarstvo je v petdesetih letih temeljilo še na ljubiteljstvu in entuziazmu peščice zanesenjakov, ki pa so postavili dovolj trdne temelje za kasnejšo dobro organizirano knjižnično mrežo.