#športajmoinberimo v Mariboru

24

september

2020

Tip prireditve: Drugo

Ciljna skupina: mladi

#športajmo in berimo v Mariboru
Evropski teden športa - 23. - 30. 9. 2020
Nacionalni mesec skupnega branja - 8. 9. - 11. 10. 2020
Dan slovenskega športa - 23. 9. 2020

Mariborska knjižnica je leta 2020 nosilka nacionalnega medresorskega programa za spodbujanje branja med mladimi športniki, ki ga Olimpijski komite Slovenije predstavlja pod imenom #športajmoinberimoVeč o projektu...

V sklopu tega programa se je 24. septembra 2020 zgodil drugi dogodek, in sicer v soorganizaciji Mariborske knjižnice, ki je sledil prvemu dogodku v Kopru, v naslednjih dneh pa se je zgodil še tretji dogodek v Kranju.  Gostje na dogodku #športajmo in berimo v Mariboru, ki se je dogajal na lokaciji Lutkovnega gledališča Maribor so bili: smučar prostega sloga v disciplini smučarski kros Filip Flisar, atletinja Tina Šutej in teakvondist in kickboksar Aleš Zemljič. Pogovor s športniki je usmerjala vodja Centra za spodbujanje bralne pismenosti v Mariborski knjižnici dr. Sabina Fras Popović.

Vodilo programa #športajmoinberimo je povezati mlade in vrhunske športnike ob pogovoru o branju in knjigi. Mladim športnikom želimo s tem programom predstaviti, kako lahko s pomočjo znanja iz knjig in branja kot tehniko treniranja možganov napredujejo tudi kot športniki. S tem programom želimo vplivati na njihov odnos do branja ter širiti védenje, da je bralna pismenost temeljna zmožnost za pridobivanje in ustvarjanje novega znanja v njihovem osebnem in športnem življenju.

Oglejte si posnetke na Youtube.

Filip Flisar je na smučkah prvič stal že pri štirih letih, z rednimi treningi pa je pričel pri osmih. Od leta 2004 do 2007 je bil član reprezentance alpskega smučanja, vendar je začutil, da ta disciplina ne izpolnjuje njegovih pričakovanj. V večnem iskanju novih izzivov se je Filip odločil, da preizkusi freestyle. Prva sezona freestyla je bila namenjena raziskovanju in odkrivanju. Svojo moč je odkril v slopestyle-u in postal državni big air prvak ter zmagovalec tekme Quiksilver Freeride Battle. Leta 2008 se je Filip odločil, da se osredotoči na ski kros in v treh sezonah dosegel sam vrh. Nato je leta 2010 Slovenijo zastopal na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru. Januarja 2012 je osvojil svojo prvo zmago na svetovnem pokalu v Alpe d’Huez, v isti sezoni pa si je priboril tudi srebro na Winter X-Games 16’ v Aspnu v ZDA ter končal sezono s kar tremi zmagami in si tako zagotovil kristalni globus za zmago v skupnem seštevku. Na OI v Sočiju je Filip v polfinalu padel in osvojil končno 6. mesto. Napako je popravil leto kasneje v avstrijskem Kreischbergu, kjer se je veselil naslova svetovnega prvaka. Do danes se Filip lahko pohvali s 16 uvrstitvami na zmagovalni oder svetovnega pokala v smučarskem krosu, 10. mestom na svetovnem prvenstvu v gorskokolesarskem 4-krosu (Val di Sole 2016), in lastnim nahrbtnikom na reaktivni pogon, s katerimi se je med drugim podil tudi po domačem Mariboru. Filip ni le športnik, je tudi študent. Po končani srednji turistični šoli je vpisal študij biosistemskega inženiringa, ki se bliža zaključku. Nazivom športnika, študenta, odličnega šaljivca in strastnega kuharja je Filip pred kratkim dodal še naziv očeta — Poleti 2018 se mu je rodila hčerka Sofia.

Tina Šutej je od sedmega leta aktivna v atletiki, kasneje pa se je posvetila skoku ob palici. Njeno prvo večje tekmovanje je bilo Mladinsko svetovno prvenstvo v atletiki 2005, kjer je tekmovanje končala na osmem mestu. Prvo medaljo na večjih tekmovanjih je dosegla leta 2006, ko je dosegla drugo mesto na Mladinskem svetovnem prvenstvu v Pekingu ter z višino 4,25m dosegla slovenski mladinski rekord v tej disciplini. Leta 2007 je prvič nastopila v članski konkurenci na Evropskem dvoranskem prvenstvu, kjer pa se ni uvrstila v finale. V isti sezoni je osvojila naslov državne prvakinje v dvorani in na prostem. Leta 2009 je dosegla peto mesto na Evropskem prvenstvu v atletiki do 23 let. Med študijem na Univerzi v Arkansasu je nastopala tudi na NCAA, kjer je bila druga na prvenstvu 2009. Februarja 2010 je dosegla slovenski državni rekord v dvorani z višino 4,46 m, istega leta pa je nato z novim slovenskim državnim rekordom 4,50 m osvojila naslov slovenske državne prvakinje. Leta 2011 je bila na osmih dvoranskih tekmovanjih neporažena, istega leta je osvojila tudi žensko dvoransko prvenstvo NCAA. Nekaj tednov prej je z višino 4,54 m postavila tudi svoj osebni rekord. Track and Field News jo je tega leta izbral za univerzitetno atletinjo leta v dvoranskih športih. Še istega leta je z višino 4,61 m postavila nov slovenski državni rekord ter univerzitetni rekord. Leta 2012 je zastopala Slovenijo na Poletnih olimpijskih igrah v Londonu. Drugi dan atletskega pokala Slovenije v Ljubljani leta 2020 je zaznamovala skakalka ob palici Tina Šutej, ki je s 4,75 metra dosegla izid sezone na svetu in nov državni rekord.

Aleš Zemljič je svojo športno pot pričel pri desetih letih. Trenirati je začel taekwondo in tri leta kasneje še Kickboks. V svoji tekmovalni karieri je osvajal kolajne na vseh največjih tekmovanjih. Državno reprezentanco je zastopal tako v Taekwondo-ju kot Kickboksu in dosegel odlične rezultate. Podprvak sveta v taekwondo-ju, dvakrat tretje mesto na svetovnem prvenstvu, sedemkrat evropski prvak, dvakrat svetovni prvak v Kickboksu, ter evropski prvak. Po končani športni poti leta 2012, je svoj čas namenil intenzivnejšemu trenerskemu delu.

Izbor dobrih, zelo dobrih in odličnih otroških in mladinskih knjig ter izbor strokovne literature na temo športa in gibanja....

Oglejte si, kako smo "športali in brali" v Mariborski knjižnici leta 2019.