Wells, H. G.: Skrivnostni otok dr. Moreauja

Leto izida: 2022Področje: Znanstveno fantastični romaniCiljna skupina: odrasli, starejši

H. G. Wells v romanu zapiše zgodbo svojega strica Edwarda Prendicka in njegove nenavadne izkušnje na skrivnostnem otoku. Zgodba se začne, ko se je Edward Prendick podal na morje in se je ladja Laidy Vain, na kateri je potoval, potopila. Na malem čolnu so ostali trije brodolomci, preživi pa le Prendick. Po osmih dneh, prepuščen milosti in nemilosti morja, ga odkrije topnjača Myrtle, ki prevaža živali in naravoslovca Montgomeryja, ki ima tudi zdravniška znanja. Prav on ga reši in mu pomaga okrevati. Ko se nenavadna posadka približa neznanemu otoku, kapitan tudi Pendricka prisili, da zapusti njegovo ladjo skupaj s tovorom živali in obema potnikoma.

Otok brez imena je biološka postojanka, le redko obiskan otok, na katerem je Pendrick nepovabljen gost. Kmalu odkrije, da na njem živi dr. Moreau, sloviti fiziolog, raziskovalec patološko deformiranih tkiv, ki je bil izgnan iz Londona in že enajst let dela poizkuse na otoku. Pendricka na otoku najprej preseneti vonj po razkužilu, renčanje pume, javkanje psov in pohabljeni in iznakaženi možje, ki jim pravi ljudje – zveri. Vse to so Moreaujeve grozote, ki vplivajo na Prendicka in njegovo psiho. Poln strahu in nemira komaj preživi in še ko se reši otoka, ga ta za vedno zaznamuje.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.