Skinner, Adam: Športopedija

Leto izida: 2019Področje: Strokovno gradivo za odrasleCiljna skupina: mladi, odrasli
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

Športopedija je knjiga, ki prinaša ilustriran pregled svetovnih športov ter zanimive in kratke poudarke o posameznih športnih panogah. Besedilo  je prispeval Adam Skinner, simpatične in nazorne ilustracije pa Mark Long.

V Športopediji  je poudarek na predstavitvi športov v Ameriki. Pozornega bralca pritegne poglavje o športu invalidov. Knjiga je zanimiva tudi zaradi nekaterih avtorskih odločitev, ki pozornega bralca lahko zmotijo (npr. hokej na ledu je uvrščen v poglavje z naslovom Športi z žogo), ali mali spodrsljaji pri zapisu pravil, hkrati pa to ponuja izvrstno iztočnico za pogovor ali primerjanje športnih panog in pravil na dveh različnih celinah. Spodbudi nas tudi k razmišljanju o tem, kako lahko npr. en virus spremeni svet in vse začrtano poteka drugače (npr. poglavje o paraolimpijskih igrah in njihova izvedba v letu 2020 v Pekingu). Knjiga predstavi zanimivosti posameznega športa, razloži pravila, način igre, pa tudi posamezne posebne  izraze in besedišče, ki imajo znotraj različnih športov različne pomene (npr. karton v različnih športih, leteča menjava …). Ob branju Športopedije bomo spoznali, kako zelo močno je zasidran šport v naših življenjih, knjiga pa bo zagotovo postala  zanimiv sopotnik za medpredmetno povezovanje, pogovor in pregledno spoznavanje bogastva športa na različnih koncih sveta. 

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.