Simpozij: Struktura junaka v mladinski književnosti. Oko besede 2004

12

november

2004

Tip prireditve: Simpozij

Ciljna skupina: odrasli

10. srečanje mladinskih pisateljev Oko besede, 12. in 13. november 2004, Murska Sobota
 
Na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev OKO BESEDE 2004, so nagrado za najboljše mladinsko literarno delo VEČERNICA, podelili Slavku Preglu.
Njegov avanturistično-popotniški roman Srebro v modri špilji, ki ga je izdala založba Mladinska knjiga, je bil po mnenju žirije najboljši roman, ki ga je slovensko založništvo lani pripravilo za otroke. Preglu so večernico izročili na soboškem gradu, na tronu najboljšega mladinskega pisatelja pa je zamenjal lansko nagrajenko Marjano Moškrič. Žirijo, ki ji je predsedoval Tone Parljič, med petimi nominiranci pa so odločale še Marjana Kobe, Darja Lavrenčič Vrabec, Darka Tancer Kajnih in Petra Vidali, je še posebej navdušilo, da je avtor izkoristil vse možnosti žanra, ki se ga je lotil, njegovi junaki pa še zdaleč niso bili klišejski.

Poleg Pregla so bili v ožjem izboru za večernico še Desa Muck z delom Anica in velike skrbi, Peter Svetina je bil v konkurenci z delom Mrožek dobi očala, Bina Štampe Žmavc s Pogašenim zmajem, Janja Vidmar pa s Prijateljema. Tako Vidmarjeva kot Muckova sta že bili med dobitniki večernice, ki je bila do zdaj podeljena sedemkrat.

Oko besede, kot se vseslovensko srečanje mladinskih pisateljev imenuje, sofinancira  ministrstvo za kulturo, pripravljata pa ga Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc in mestna občina Murska Sobota, svoj prispevek pa dodajo še revija Otrok in knjiga, Zveza prijateljev mladine Murska Sobota ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Na srečanju je sodelovalo več kot 40 pisateljev in pisateljic ter več kot 30 strokovnjakov za mladinsko kulturo, knjižničarjev in književnih pedagogov. Sodelujoči so na simpoziju, ki ga je pripravila revija Otrok in knjiga razpravljali o strukturi junaka v mladinski književnosti, nekateri pisatelji, med drugim Bogdan Novak, Janja Vidmar in nagrajenec Slavko Pregl, pa so govorili o pripovednih osebah v svojih mladinskih literarnih delih. Moderator simpozija je bil Zdravko Duša.
 
Refereate s simpozija Struktura junaka v mladinski književnosti najdete v 62 št. revije Otrok in knjiga.