Simpozij: Branje je potovanje (tudi za najstnike)

24

november

2014

Tip prireditve: Simpozij

Ciljna skupina: odrasli

25. november 2014

Simpozij z naslovom BRANJE JE POTOVANJE (TUDI ZA NAJSTNIKE!), ki sta ga organizirala Društvo Bralna značka Slovenije - ZPM in revija Otrok in knjiga se je odvijal v KLUBU CANKARJEVEGA DOMA.

Okvirni program simpozija :

Tokrat so bili v ospredju našega skupnega zanimanja mladi bralci od drugega triletja naprej, branje, ki jim ga ponujamo, in načini, metode dela, ki so morda pri delu z njimi uspešnejši od drugih.

Književnost za najstniške bralce so nam z različnih zornih kotov predstavili: mag. Gregor Artnik (fantastika kot nadžanr), dr. Dragica Haramija (pravljice in mladi bralci), dr. Gaja Kos (mladinski problemski roman), dr. Igor Saksida (poezija).

S posebnimi skupinami bralcev so se ukvarjali: dr. Veronika Rot Gabrovec (branje in razlike med spoloma), dr. Miha Kovač (mladostniki in novi načini branja), dr. Sonja Pečjak (mladostniki, ki jim postane branje zahtevnejših - njim primernih besedil - zaradi preslabo razvite bralne sposobnosti nedostopno).

Nekaj sodobnih kakovostnih knjig z mislijo na uspešne metode uporabe v konkretnih primerih je pregledala mag. Tilka Jamnik.

Predstavljeni so bili nacionalnih bralni projekti (JAK, Pionirske …) ter zbirke in uporaba e-knjig (NUK, Beletrina, Ruslica, MK …).
Z mladimi bralci in drugimi gosti se je o branju in knjigah na okrogli mizi pogovarjala Darka Tancer Kajnih, profesorica slovenščine na srednji šoli in urednica revije Otrok in knjiga.

Simpozij je trajal ves dan (programa bo za 8 ur), vsi slušatelji pa so bili vabljeni tudi na slovesno odprtje Slovenskega knjižnega sejma.

Izbor referatov bo, v skladu s tradicijo, objavljen v reviji Otrok in knjiga.