Simpozij: Barve pokrajin in ulic v mladinski književnosti. Oko besede 2005

17

november

2005

Tip prireditve: Simpozij

Ciljna skupina: odrasli

november 2005

Tradicionalno srečanje mladinski pisateljev Oko besede je tako kot vedno potekalo novembra 2005 v Murski Soboti po programu in v organizaciji podjetja za kulturo Franc- Franc. Tema simpozija, ki sta ga sprejela programski svet Očesa besede in uredništvo revije Otrok in knjiga je bila BARVE POKRAJIN IN ULIC V MLADINSKI KNJIŽEVNOSTI.

K premisleku o njej je urednica revije Darka Tancer - Kajnih povabila predstavnike literarne vede in prakse. Moderatorstvo je bilo zaupano dr. igorju Saksidi, ki je pripravil tudi izhodiščne misli in vprašanja:

  • Ali je mladinska poezija (kot lirika) povezana le z "barvo" narave ali pa je možno lirskost možno zaznati tudi ob motiviki mesta?
  • Kako se upesnjevanje pokrajine in mesta (ali pripovedovanje o njima) povezuje s spominjanjem na otroštvo, torej s resentimentom?
  • Kakšna je podoba mesta v sodobni mladinski književnosti? Kako se "mestno" in "podeželjsko" odraža v tematiki odraščanja , tabujskih temah, v problematiki konfliktov in stisk otroka in mladostnika?
  • Ali je pokrajina v književnosti "le" realistično prikazana ali pa je mogoče govoriti tudi o fantazijskih pokrajinah v mestih?
  • Kako in zakaj se prostor (pokrajina, mesto) v književnosti širi, razpira v neskončnost?

Referate s simpozija, ki  so jih prispevali: Igor Saksida, Dragica Haramija, Marko Kravos, Miroslav KLošuta, Tone Pavček in Milivoj Miki Roš si lahko preberete v 65. številki revije Otrok in knjiga.