Sepetys, Ruta: V morju zrnce soli

Leto izida: 2019Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Ameriška pisateljica litovskih korenin je spisala ganljivo zgodbo o ladijski tragediji, ki se je zgodila ob koncu druge svetovne vojne. Ob koncu vojne je veliko število beguncev v Vzhodni Prusiji bežalo pred Sovjeti, ki so prodirali z vzhoda. V ospredju zgodbe je skupina mladih, ki se srečajo na poti proti pristanišču, od koder bo potekala evakuacija.

Skozi zgodbo nas vodijo mladi in otroci, vsak s svojo zgodbo, svojo skrivnostjo in željo, da rešijo svoje življenje. Joana je iz Litve in je od doma odšla leta 1941, zdaj pa je bežala iz Vzhodne Prusije. S poznavanjem medicine in izkušnjami iz bolnice ves čas nudi pomoč ranjencem in vsem potrebnim pomoči. Predstavlja jim trdno oporo, čeprav sama nosi veliko krivdo in breme. V skupini, ki skupaj potuje, je tudi sedemletni deček, ki je nekega dne sam pritaval iz gozda, pa starejši čevljar, oz. šuštar poet, ki je poln modrosti in za čas potovanja postane opora malemu dečku. Poleg so še velika in močna Eva, slepa Ingrid in še nekaj oseb, ki potujejo z vozom in vsem, kar imajo, na njem.

Spoznamo tudi Poljsko dekle Emilijo. Njeno srečanje z Rusom, bi se lahko slabo končalo, če ne bi v pravem trenutku v skrivališče prišel mladi Prus Florian Beck, ki dekle reši. Emilija v njem vidi viteza in rešilno bilko, ter mu začne slediti. Kmalu naletita na zgoraj opisano skupinico, kateri se najprej začasno pridružita, nato pa skupaj potujejo do pristanišča. Florian je prav posebej zanimiv lik, saj skriva neverjetne skrivnosti povezane s samim Hitlerjem.

V pristanišču, kjer stoji ladja Wilhelm Gustloff, spoznamo malega nemškega mornarja Alfreda Fricka, ki je željan napredovanja in predvsem zna poskrbeti, da ne bi preveč delal. On nam skozi svoja pisma ljubi Hannelore predstavi ladjo in ves potek vkrcavanja ranjencev in drugih potnikov. Prav na tej ladji se znajde večina naših junakov v upanju, da to predstavlja za njih rešitev.

Ko jih po izplutju zadane torpedo s Sovjetske podmornice, se začne prava groza in potop ladje na kateri je bilo 10.000 ljudi. Le redki so se rešili in preživeli. To je bila še večja tragedija kot potop Titanika, le da o tej zgodbi ne vemo nič.

Nekatere od naših junakov ob koncu knjige najdemo v Ameriki, kjer so si našli dom in si ustvarili življenje. In zopet je pismo tisto, ki na koncu knjige poveže manjkajoče dele zgodbe. Odlična knjiga tako za mlade bralce, kot tudi za tiste malo starejše.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.