Schaap, Annet: Lučka

Leto izida: 2019Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Lučka, glavna junakinja romana, živi z očetom svetilničarjem na polotoku na katerem stoji svetilnik. Lučka vsak večer z vžigalico prižge svetilnik, saj se njen oče, brez ene noge, s težavo povzpne na vrh svetilnika. Zgodba se začne odvijati, ko nekega večera Lučka z zadnjo vžigalico prižge svetilnik in si zabiča, da ne sme pozabiti naslednjega dne po nove vžigalice. Pa vendar pozabi. In ko hoče naslednjega dne prižgati svetilnik, se spomni, da vžigalic ni. Pohiti do trgovine, na poti nazaj pa se razbesni nevihta in veter ji odnese vžigalice. In to noč svetilnik ne posveti, ladja pa se zaleti v čeri in potone.

Skozi pripoved spoznamo težko življenje Lučke z očetom alkoholikom in brez mame. Sedaj pa jo čaka še težja preizkušnja. Zaradi nesreče mora oče 7 let opravljati svoje delo svetilničarja, da bo odplačal dolg. Lučko pa učiteljica Amalija odpelje, saj bo morala 7 let pomagati v hiši gospoda Admirala, v Črni hiši. Tu pa naj bi strašilo. V stolpu živi pošast, Amalija pa kmalu odkrije skrivnost fantka pod posteljo, ki ga poimenuje Plavutek. Zgodba se odlično zapleta z morskimi deklicami, morskimi razbojniki in pogumno Lučko.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.