Rotovški bralni klub v Mariborski knjižnici 2019

26

november

2019

Lokacija: Čitalnica

Tip prireditve: Bralni klub

Ciljna skupina: odrasli

Leta 2019 smo nadaljevali z Bralnim klubom v Mariborski knjižnici, ki smo ga preimenovali v Rotovški bralni klub, saj se nam je že leta 2016 pridružil tudi Selniški bralni klub.

Moderatorka in usmerjevalka naših pogovorov je Jasna Mlakar.

Poglejte o čem smo se pogovarjali leta 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

Seznam knjig, o katerih smo se pogovarjali leta 2019:

Torek, 29. januarja 2019, ob 17.30 uri v Čitalnici Rotovž, Rotovški trg 1, Maribor
Milan Kleč: Knjige
Na januarskem bralnem klubu smo se pogovarjali o parodično obarvanem romanu slovenskega pisatelja, pesnika in dramatika Milana Kleča. Poredni otrok slovenske literarne scene spregovori o štiridesetih letih ukvarjanja z literaturo in škandalih, ki jih je pri tem zakuhal. Pa tudi o knjigah, predvsem tistih, ki mu še neprebrane ležijo na vesti. Poglejte, kje si lahko knjigo izposodite (Cobiss)
 

Torek, 26. februarja, ob 17.30 v Čitalnici Rotovž, Rotovški trg 1, Maribor
Mariusz Szczygieł: Gottland
Na februarskem bralnem klubu smo se pogovarjali o načinu življenja in preživetja prebivalcev nekdanje Čehoslovaške, ki jih je burno 20. stoletje prevečkrat potisnilo v ekstremne okoliščine. A totalitarizmi so si podobni v vseh prostorih in časih. Ko bi le lahko sledili razsvetljenim Voltairovim besedam, ki jih je ob začetku praške pomladi ponovil tudi Milan Kundera: »Ne strinjam se s tem, kar pravite, toda do smrti bom branil pravico, da lahko to svobodno poveste.« Poglejte, kje si lahko knjigo izposodite (Cobiss)

Torek, 26. marca, ob 17.30
v Čitalnici Rotovž, Rotovški trg 1, Maribor
Brina Svit: Smrt slovenske primadone
Pogovarjali smo se o odnosu med materjo in hčerko, koliko psihopatologije lahko vsebuje, kako lahko razmere v otroštvu obremenijo odraslo osebo in v kolikšni meri se je mogoče upreti takšni družinski determiniranosti. Poglejte, kje si lahko knjigo izposodite (Cobiss)

 

Torek, 30. aprila, ob 17.30 v Čitalnici Rotovž, Rotovški trg 1, Maribor
Nenad Veličković: Oče moje hčere
Glavni junak romana izjemnega bosanskega pisatelja je mož in oče, ki se znajde na pragu krize srednjih let. Nezadovoljen s svojim zakonom in službo podvomi tudi v uspešnost svoje očetovske vloge. Situacija je nekoliko specifična tudi zato, ker je prizorišče dogajanja povojno Sarajevo. Posttravmatski stres zaradi vojne je na njegovih prebivalcih seveda pustil posledice, svoje pa dodajo še drastične spremembe vrednot in načina življenja. Poglejte, kje si lahko knjigo izposodite (Cobiss)


Torek, 28. maja, ob 17.30 v Čitalnici Rotovž, Rotovški trg 1, Maribor
Marko Sosič: Balerina, balerina
V romanu tržaškega pisatelja so odnosi med pripadniki slovenske družine iz okolice Trsta prikazani skozi perspektivo dekleta z duševno motnjo. Njeno s posebno logiko zaznamovano dojemanje sveta prinaša slikovite portrete ljudi, njihovega okolja in časa, v katerem živijo.
Poglejte, kje si lahko knjigo izposodite (Cobiss)


Torek, 24. septembra, ob 17.30 v Čitalnici Rotovž, Rotovški trg 1, Maribor
John Edward Williams: Stoner
Na prvem popočitniškem bralnem klubu smo se na čudoviti zgodnjejesenski torek pogovarjali o romanu ameriškega pisatelja, ki je širšo pozornost bralcev dosegel komaj petdeset let po prvem izidu. In bili nad njim navdušeni! Približal nam je zgodbo profesorja književnosti, z vsemi njegovimi vzponi in padci, kot se to pač dogaja v življenju. In prav zato se lahko z njim poistoveti skoraj vsak.
Poglejte, kje si lahko knjigo izposodite (Cobiss)

 

Torek, 29. oktobra, ob 17.30 v Čitalnici Rotovž, Rotovški trg 1, Maribor
Maruša Krese: Da me je strah?
Pogovarjali smo se o romanu slovenske pesnice, pisateljice in velike humanitarke, ki je na ogrodje zgodovinskega dogajanja v Sloveniji med drugo svetovno vojno, po njej ter vse do danes postavila zgodbo več generacij svoje rodbine, s posebnim poudarkom na njihovih emocionalnih stanjih v bolj ali manj ekstremnih življenjskih okoliščinah. Poglejte, kje si lahko knjigo izposodite (Cobiss)


 

Torek, 26. novembra, ob 17.30 Čitalnici Rotovž, Rotovški trg 1, Maribor
Amos Oz: Juda
V praznično obarvanem vzdušju smo sedmo sezono bralnega kluba zaključili s pogovorom o izjemnem romanu izraelskega pisatelja, ki bi ga lahko imenovali tudi roman o zgodovinskih krivicah. Avtor nam ob intimnih zgodbah svojih junakov postreže z natančnim prikazom političnih razmer sodobnega Izraela, kot rdeča nit pa se skozi vse skupaj vije ena najbolj znanih zgodb o izdajstvu, zgodba o Judi Iškarijotu.
In bralni klub je pridobil tudi novo članico, tokrat štirinožno.
Poglejte, kje si lahko knjigo izposodite (Cobiss)

Čitalnica

Rotovški trg 1, 2000 Maribor

Vodja enote: Darja Barber
Telefon: 02/235 21 05
E-pošta: enota.vc@mb.sik.si
POLETNI URNIK (29.6.-29.8.): pon. - pet. 9.00-15.00; sob. 8.00-12.00. Več...
Odprto: pon. - pet. 9.00-19.00; sob. 8.00-13.00

Dostop do spleta prek Wi-fi.

Opis lokacije...