RI-Cercare: glasba 17. stoletja

Leto izida: 2014Področje: Klasična glasbaCiljna skupina: odrasli

1 CD (58 min, 58 sek)

Založništvo: Ljubljana : RTV Slovenija, ZKP

Osrednje delo na plošči  so violinske sonate češkega skladatelja Jana Ignáca Františka Vojte, ki po virtuoznem slogu in posebni zvočnosti zaradi skordature spominjajo na slavne Rožnovenske sonate Vojtovega sodobnika in rojaka Heinricha Ignaza Franza Bibra. Spored dopolnjujejo slogovno podobna, a hkrati raznolična dela Brada, Buxtehudeja, Vivianija in Frobergerja pa tudi doslej skoraj neznana sonata, ki jo pripisujejo Johannu Heinrichu Schmelzerju. Zgoščenka je dobila ime po skladbi Ricercare, ki jo je napisala violinistka Mojca Gal v slogu zgodnjega 17. stoletja. Izraz Ri-Cercare opisuje umetniško delovanje glasbenikov tako stare glasbe kakor klasične glasbe nasploh: iskanje, raziskovanje glasbe in zvočnih svetov naše nekdanje kulture.
Skladbe so izvedli: Mojca Gal (violina), Sam Chapman (teorba in baročna kitara), Markus Hünninge (čembalo in orgelski pozitiv) in Domen Marinčič (viola da gamba). 
(Vir: RTV Slovenija, ZKP).

Več: 
https://zkp.rtvslo.si/sl/Resna_glasba/GAL__CHAPMAN__HNNINGER...

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.