Revija Otrok in knjiga št. 66

31

oktober

2006

Datum: 31.10.2006

E-revija Otrok in knjiga št. 66

 

Številka 66 v obsegu 96 strani je izšla konec meseca decembra

Jakob J. Kenda je prispeval drugi del razprave o strokovni in znanstveni recepciji sodobne fantazijske literature, v katerem se je podrobneje posvetil Le Guinovi in Pullmanu. S simpozija o mladinski dramatiki, ki ga je septembra 2006 pripravila revija Otrok in knjiga, smo objavili uvodni referat dr. Igorja Sakside o poimenovanju slovenske mladinske dramatike in Partljičev prispevek o pomenu in namenu šolske uprizoritve literarnega dela. Andrej Adam se  s člankom Z Nietzschejem o Nežnosni lahkosti bivanja vključuje v didaktično prenovo, ki podpira medpredmetna sodelovanja med slovenščino in filozofijo. Maruša Avguštin je predstavila ilustratorski opus Arjana Pregla, sam ilustrator pa je razmišljal o svojem ustvarjanju v rubriki Pogled na svoje delo. Avtorefleksijo je prispevala še Andreja Peklar, dobitnica nagrade za izvirno slovensko slikanico 2006.
V rubriki Odmevi na dogodke smo v dogovoru s časopisom Večer ponatisnili intervjuje z vsemi finalisti za večernico 2006 (Janja Vidmar, Danila Žorž, Barbara Gregorič, Slavko Pregl in Dušan Dim) ter objavili utemeljitev žirije za Distorzijo.
V rubriki IBBY novice Jakob Kenda in Tilka Jamnik poročata o 30. kongresu IBBY v Indiji, v rubriki In memoriam pa smo se poklonili Vasji Cerarju. V rubriki Poročila – ocene smo objavili recenzijo Vasje Predana in spremno besedo Boruta Trekmana za knjigo Rosande Sajko Poetičnost zvoka, Titanovo oceno Benjamina Leberta, posebej knjige Ptič je vran, opozorilo na slovenski prevod Proppove knjige Morfologija pravljice (M. Blažić) in Zipesovo izdajo siciljanskih pravljic Laure Gonzenbach (M. Blažić). Vsebino zadnjega letnika revije 1000 und 1 Buch je pretresla Tanja Pogačar.