Revija Otrok in knjiga št. 91

31

december

2014

Datum: 31. 12. 2014

E-revija Otrok in knjiga št. 91

V rubriki RAZPRAVE – ČLANKI nam avtorica Tina Bilban skozi članek Prikaz biološkega staranja v mladinski literaturi, naredi primerjalna analizo slikanic, izdanih po letu 1990 v Sloveniji in Veliki Britaniji. Analiza otroških slikanic, izdanih po letu 1990 v Veliki Britaniji in Sloveniji, kaže, da so elementi biološkega staranja v slikanicah zelo redko predstavljeni. Kot možen vzrok izpuščanja znanstvenih pogledov na staranje in podajanja konkretnejših fizioloških opisov stanja vidimo družbeni strah pred smrtjo in kompleksnostjo znanstvenih opisov.

Simpozij: Tabuji v mladinski književnosti

V zgodovini pojavljanja in uveljavljanja tabu tem v evropski in ameriški mladinski književnosti veljajo za veliko prelomnico šestdeseta leta 20. stoletja, ko so pisatelji v duhu časa postopoma začeli opuščati dolgoletno tradicijo samocenzure. Po mnenju nekaterih raziskovalcev so nato v zadnjih dveh desetletjih na področju mladinske literarne produkcije postopoma padli skorajda vsi tabuji. Čeprav današnja generacija otrok in najstnikov s surfanjem po svetovnem spletu in tv kanalih lahko odkriva tako rekoč vse skrivnosti in krutosti življenja, mnogi starši in učitelji, pa tudi strokovnjaki s področja mladinske književnosti še danes odločno zagovarjajo stališče, da bi moralo biti otroštvo kot čas nedolžnosti ohranjeno vsaj v literaturi. Razmišljanja strokovnjakov smo objavili v obliki referatetov s Simpozija: Tabuji v mladinski književnosti iz srečanja mladinskih pisateljev OKO BESEDE 2014:

  • Igor Saksida: Tabuji v mladinski književnosti, kritično branje in Cankarjevo tekmovanje
  • Gaja Kos: Tabuji v domači mladinski književnosti – med željo po skrivanju in željo po razkrivanju
  • Dragica Haramija, Tilka Jamnik: Smrt kot tabu v mladinski prozi
  • Borut Gombač: Usta, polna česna ali o tabujih v slovenski mladinski poeziji
  • Alenka Spacal: Sodijo teme spola in istospolne usmerjenosti v mladinski književnosti še vedno med tabuje?
  • Suzana Tratnik: Po Damjanovi poti preko tabujev in predsodkov
  • Janja Vidmar: Mladinska književnost: tabu književne in literarnokritiške javnosti

Poročamo vam o priznanjih slovenske sekcije IBBY, ki so bila podelejena promotorjem mladinske književnosti in branja. Itziar Zubizarreta nam predstavi Baskovski bralni projekt »Bularretik Mintzora« / Od prsi k besedi. Pogled na jezik in literaturo v funkciji spodbujanja branja. V ODMEVIH NA DOGODKE pa se nam Barbara Hanuš s prispevkom Bele vrane so poletele že trikrat oglaša s Festivala otroške in mladinske književnosti v Mednarodni mladinski knjižnici v Münchnu.

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.