Revija Otrok in knjiga št. 67

27

december

2006

Datum: 27.12.2006

E-revija Otrok in knjiga št. 67

 

Številka 67 v obsegu 112 strani (6 barvnih prilog, naslovnica Smrekarjeve nagrajenke Alenke Sottler) je izšla v prvi polovici januarja 2007.

 

V tretjem in zadnjem delu razprave o strokovni in znanstveni recepciji sodobne fantazijske literature je Jakob J. Kenda zaokrožil svoja razmišljanja predvsem ob Rowlingovi in njenih pripovedih o Harryju Potterju.
S simpozija o mladinski dramatiki smo objavili še prispevke Vide Medved Udovič o branju dramskih besedil v osnovni šoli, Lidije Dujić o likovnem in vizualnem lutkovnem gledališču in o vlogi besedila, Ludwiga Bauerja o dramaturgiji pravljice in lutkovnem gledališču, v Odmevih na dogodke pa še prispevke Zdravka Duše o branju v času medijev, Rosande Sajko o besedilih za radijske igre, Katarine Klančnik Kocutar o dramskem besedilu kot osnovi za lutkovno predstavo in Emice Antončič o mladinski dramatiki z založniške perspektive.
V sklopu Oko besede 2006 smo objavili prispevke s simpozija o mladinski književnosti v osnovnošolskih berilih, za katerega je pripravila izhodiščne teze Dragica Haramija, ki je simpozij tudi vodila. Članke so prispevali predvsem sestavljalci različnih beril (Metka Kordigel Aberšek, Igor Saksida, Vida Medved Udovič, Miha Mohor, Barbara Hanuš in Tilka Jamnik), ki so predstavili svoje avtorske koncepte. Pogled kritičnega odraslega bralca na pestro izbiro aktualnih beril pa je prispeval Robert Felix Titan.
V rubriki In memoriam smo se poklonili kar trem leta 2006 umrlim  ilustratorjem: Roži Piščanec, Milanu Bizovičarju in Lidiji Osterc.
V Odmevih na dogodke  Maruša Avguštin piše o  7. slovenskem bienalu  slovenske ilustracije.
V Ocenah in poročilih Kiki Omerzel predstavlja ilustratorski opus Suzi Bricelj, Tilka Jamnik pa nagrado moja najljubša knjiga, ki je sedaj tudi na spletu in je zanjo mogoče glasovati kar po el. pošti. Meta Grosman pa je kot udeleženka debatne kavarne o nevralgičnih točkah slovenske mladinske književnosti (v okviru slovenskega knjižnega sejma jo je pripravila sekcija za mladinsko književnost pri DSP) svoje razmišljanje strnila še v kritičen zapis.