Revija Otrok in knjiga št. 65

31

maj

2006

Datum: 31.5.2006

E-revija Otrok in knjiga št. 65

Podjetju za promocijo kulture Franc-Franc iz Murske Sobote smo pomagali pri izvedbi 10. srečanja slovenskih mladinskih pisateljev OKO BESEDE, referate s simpozija O barvah pokrajin in ulic v mladinski književnosti smo objavili v reviji Otrok in knjiga št. 65.

Številka 65 v obsegu 112 strani (3 barvne reprodukcije, naslovnica Andreje Peklar) je izšla konec meseca junija 2006. V njej smo objavili prvi del študije Jakoba J. Kende o strokovni in znanstveni recepciji sodobne fantazijske literature, v katerem je avtor največ pozornosti namenil klasiku tega žanra Tolkienu. Prevedli smo članek ugledne ameriške znanstvenice L. Vallone o nastajanju znamenite Nortonove antologije mladinske književnosti, o čemer je predavala tudi na svojem gostovanju v Ljubljani. Tone Obadič nam je iz New Yorka  poslal tudi zaradi filmske upodobitve aktualno razmišljanje o C. S. Lewisu in dilemah v zvezi z njegovim delom Zgodbe iz Narnije. Kiki Omerzel pa je prispevala članek o kompozicijskem odnosu tekstovnega in likovnega v slikanici. Prispevki s srečanja mladinskih pisateljev OKO BESEDE 2005 so  ubrani na simpozijsko temo Barve pokrajin in ulic v mladinski književnosti. Izhodiščne misli in vprašanja je pripravil moderator simpozija in avtor uvodnega referata Igor Saksida, zelo različno obarvana osebnoizpovedna in strokovna razmišljanja pa so prispevali še dr. Dragica Haramija, Marko Kravos (predlagatelj simpozijske teme), Miroslav Košuta, Tone Pavček in Milivoj Miki Roš.V rubriki Pogled na svoje delo se je prestavila Aksinija Kermauner. V rubriki Odmevi na dogodke je Maruša Avguštin kritično pretresla 20. bienale ilustracije v Bratislavi ter predstavila ilustratorski opus Andreje Peklar, dobitnice nagrade za izvirno slovensko slikanico v letu 2006. S prispevkom Andreje Babšek o pesmih Miroslava Košute je revija obeležila pesnikovo sedemdesetletnico.

V IBBY novicah je objavljena poslanica ob mednarodnem dnevu knjig za otroke 2006 ter več aktualnih informacij. V rubriki Ocene-poročila- zapisi smo objavili kar dve recenziji naše druge monografske publikacije (I. Saksida: Bralni izzivi mladinske književnosti), ki sta jo napisali dr. Marjana Kobe in dr. Helga Glušič. O nepogrešljivem študijskem priročniku Bruna Bettelheima Rabe čudežnega, ki je končno izšel tudi v slovenščini, poroča Milena Mileva Blažić, o knjigi Janje Vidmar Zoo, ki je leta 2006 dobila nagrado desetnica, pa se je razpisal Robert Felix Titan. Andreja Babšek je predstavila še hrvaško ilustratorko Andreo Petrlik Huseinović, Lidija Gačnik Gombač je opozorila na elemente ljudskega v sodobni pravljici Anje Štefan Kotiček na koncu sveta, Tanja Mastnak pa je bralcem skušala približati  ilustratorski opus Kristine Krhin.
Vsebino časopisa Billetin Jugend&Literatur v letu 2005 je kritično povzela Tanja Pogačar, objavili smo še poročilo o nagradi moja naj knjiga 2006. Povzeli smo dve razmišljanji (Meta Grosman, Jakob Kenda) z naše debatne kavarne Priporočilni seznami za bralno značko: da ali ne?, ki je bila v okviru slovenskega knjižnega sejma 2005.
Na koncu smo se pohvalili še s priznanjem za vizualno in oblikovno najpopolnejšo naslovnico strokovne revije v letu 2006, ki smo ga prejeli na simpoziju o strokovni periodiki, ki ga vsako leto pripravlja Založba Educa, Melior d.o.o iz Nove Gorice