Pride, B. L.: Čudežni deček

Leto izida: 2019Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Zanimiv mladinski roman nas popelje med čudežnim in čudnim. Glavni junak Svit Zgonik je dijak četrtega letnika gimnazije. Upornik in rekorder v nabranih neopravičenih in opravičenih urah. In kot kaže tudi nezainteresiran za učenje, saj se slabe ocene kar kopičijo. Skratka upornik, vsaj na prvi pogled, brez razloga. Na drugi strani pa spoznamo, da je izjemen čelist, podprvak v borilnih veščinah in zelo bister fant. Povsem druga zgodba je njegovo življenje doma. Je edinec uspešnih podjetnikov, živi v ogromni moderni hiši in mu, kar se denarja tiče, nič ne manjka. Odnosi v družini pa so milo rečeno strupeni, saj uspešna mati neprestano ponižuje sina in moža.

Po neuspeli šali, ko Svit sošolcu spodmakne stol in si ta na mizi poškoduje glavo, se prava mora za Svita šele začne. Grozi mu izključitev iz šole. Kot pogoj, da lahko ostane v šoli in da ne bo prijave na policijo, mu ravnateljica naloži, da mora popraviti ocene in mu priskrbi tudi tutorko. To je Tinkara, zelo pridna učenka, ki mu je pripravljena pomagati pri učenju in krpanju lukenj v znanju. Svit se ob dnevnem druženju in učenju s Tinkaro vanjo zaljubi.

Pravi zaplet v zgodbi pa se zgodi, ko izgine Svitova mama. Takrat spoznamo kriminalista Matjaža Zelena, ki preiskuje njeno izginotje. Prvi sum je, da je bila ugrabljena, ker pa po petih tednih ni nobenega povpraševanja po odkupnini, kriminalist išče druge vzroke. Vedno bolj zateguje zanko okrog ožjih sorodnikov. Kdo je kriv za njeno izginotje in kaj se je zgodilo?

V past, ki jo nastavi kriminalist se kmalu ujame Svit. Ker nima nikogar s komer bi se pogovoril, kajti tudi Tinkare ne uspe priklicati, se odloči, da bo zadevo zaključil v gramoznici. Ali bo res konec tako tragičen pa preverite sami.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.