Preac, Gregor: Poljub z noskom

Leto izida: 2008Področje: Leposlovje od 10. do 12. leta - PCiljna skupina: otroci, mladi

Kakšna je poezija popotnika? Takšna, da vanjo stopa svet – Himalaja, eskimi, Labrador, beduini … Ne samo svet, vse vesolje, ne eno samo vesolje, vsa vesolja. Vse neskončno pa je brez konca, ker je hkrati pika, točka, atom … Nič ni tako, kot se zdi, ker so vsa telesa le začasna, vse potuje, spreminja oblike. Iz cikla v cikel, iz pesmi v pesem, včasih v isti pesmi. Vesolje je nastalo iz nemira, zapiše pesnik v aforizmu ob pesmi Čira-čara-čir, zato je to tako.

Pesnik se igra z besedo, s pomeni, postavi na glavo fraze in oživlja pojme: zvedavost je zvezda, tla so zaradi vsega, kar se jim dogaja, na tleh, kazni  prehajajo v prikazni, pes  v pesek in peskovnik, psiček razmišlja o frazi, da je ta svet pasji. Predmeti govorijo in čutijo, sočustvujejo z ljudmi; tako se tekoči trak v pesmi Tekoče stopnice in tekoči trak ob poslušanju človeških zgodb zave, da ne bi bil rad v koži ljudi.

V Preacovo poezijo stopajo tudi resnejši toni, skrb za planet, naravo, človeške odnose; tudi najresnejše teme pa obleče v humor, kot v pesmi Školjka: /Ko bo šla prva vojna na vodo, / jo pahnem v školjko/ ali lirično zabrisuje, kot v pesmi Zadovoljstvo: /modrost je iz modrih nasmehov modrih rož/.

Svojo poetiko predstavi v pesmi Čarobni piš: /Stare oblike / v nove zavija/ domišljija./

S Preacovo poezijo čudovito potuje ilustratorka Mia Ukmar in jo s svojo neponovljivo imaginacijo dopolnjuje in nadgrajuje. Konkretno prehaja v abstraktno, predmeti so ujeti v spreminjanju, ne da bi izgubili predstavnost, barve pa so žive od življenja, tako da se ob njih razvedri vsako oko.

Lidija Gačnik Gombač

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.