Pravljični večer za odrasle, april 2008

29

april

2008

Datum: marec 2008

Lokacija: Pionirska knjižnica Nova vas

Tip prireditve: Pravljični večer za odrasle

Ciljna skupina: odrasli

Nekaj utrinkov tistega večera
 
Maja Logar
Drobno vabilce spanja, ki ni večnost, krhka Trnjulčica v ustavljeni zeleni, ki ni brezizhodje, ampak je vstopanje. Tanja je večer odstrla, Sonja in Anica sta pravljice tokrat od čisto blizu samo pospremili in jih varovali. Agica je prebudila spečo deklico, račka je Roberta nahecala, da sta skupaj ukrotila krokodila, in Zdena nas je ovijala v življenje poguma in grive. Potovanje strun in krhka svetloba sta se pripela na pokrajine.
 
Kako se je začelo?
 
Tanja Dolinšek
Pripovedovanje pravljic ima v Mariborski knjižnici že dolgoletno tradicijo. Vse skupaj se je začelo februarja, leta 1971, z gospo Darjo Kramberger, ko se je dogodila prva ura pravljic za otroke. Iz začetnega obdobja pripovedovanja pravljic otrokom naj omenim še pripovedovalke Ano Marijo Petančič, Berto Bojetu, Anko Kumer, Sonjo Haberl, Vero Malenšek, Anico Jurkovič in Sonjo Matijevič.
 
Od leta 1976 do 1987 sta pripovedovanje pravljic brez predaha ohranjali, negovali in predajali novim generacijam pravljičarki Anica Jurkovič in Sonja Matijevič, ki se jima je kasneje tenkočutno pridružila še pravljičarka Zdenka Gajser, za njo pa seveda vrsta sodelavcev, ki skrbijo, da je pravljica v naši knjižnici še vedno najbolj priljubljena in najbolj obiskana dejavnost za mlade bralce.
 
Iz dolgoletne tradicije pripovedovanja pravljic otrokom se je rodila ideja za pravljični večer za odrasle, prvič pa se je zgodil prav v Pionirski knjižnici Nova vas, in sicer 22. maja 1998, ko sta nas v ta čarobni svet popeljali Sonja Matijevič in Zdenka Gajser. Čez tri leta so pravljice v isti knjižnici spet potovale k odraslim - ob lončenem mestu in ob ilustracijah priznanega slovenskega ilustratorja Danijela Demšarja - Pravljične podobe iz Tisoč in ene noči. Sledil mu je večer v Knjižnici Tezno, maja 2001 pa se je v Mariborski knjižnici dogodil prvi pravljični dan s pravljičnim večerom ter postal stalnica.
 
Pravljični večer, ki smo ga 20. marca 2008 pripravili v Pionirski knjižnici Nova vas, je bil znova namenjen odraslim. Vanj so nas popeljali s kitaro Timi Krajnc iz Srednje glasbene in baletne šole, pravljičarki Agica Kovše in Zdenka Gajser ter pravljičar Robert Kereži.

Pionirska knjižnica Nova vas

Cesta proletarskih brigad 63/a, Maribor

Vodja enote: Aleš Žigart
Telefon: 02/330 47 25
E-pošta: enota.np@mb.sik.si
Odprto: ponedeljek - petek 9-19, sobota 8-13
 

Opis lokacije...