Pravljični dan s pravljično šolo

 

Pravljični dan s pravljično šolo je projekt Mariborske knjižnice, ki raste od leta 1998, ko smo pripravili prvi pravljični večer za odrasle. V pripovedovanje vključuje otroke in odrasle ter od leta 2003 ponuja tudi pravljično šolo, vsakoletno izobraževanje iz umetnosti pripovedovanja, prepletamo z znanjem različnih strokovnjakov s tega področja.

Pravljični dan                                              

Enkrat na leto naše mesto praznuje s pravljicami in z zgodbami. Iz prostorov in časov jih v sedanjost obujajo pravljičarke, pravljičarji, pripovedovalke in pripovedovalci iz vse Slovenije in jih posredujejo v živi besedi. V svečani dvorani na Rotovškem trgu se ob dopoldnevih s pravljico in zgodbo obračamo k otrokom, v pravljični večer pa k poslušanju zgodb vabimo odrasle. Pripovedovanja smo postavili v kavarne, v čajnice, v Viteško dvorano, v Sinagogo, v Narodni dom, v Pekarno med mladostnike... Pravljica se na pravljični dan v Mariboru zna dotakniti majhnega mesta pod Pohorjem in živi svoje življenje. Dva dneva in eno noč. Z vsakoletnim projektom pravljičnega dne negujemo umetnost pripovedovanja in kličemo v mesto pravljice, da bi nas začarale in nam pomagale oplemenititi vsakdanjost.


Pravljična šola

Kako pripovedovati? Kako narediti besedo živo, da se pravljične podobe naslikajo same pred nami, ki poslušamo ali pripovedujemo? Kako dihati, kako se gibati, kako posredovati mojstrovine, ki jim rečemo pravljice? Kaj je v njih skrito, kakšna je njihova simbolna govorica, od kod so, kdo smo mi in kaj želimo z njimi? Odgovore na vprašanja je mogoče poiskati v pravljični šoli, ki jo v knjižnici pripravljamo v okviru pravljičnega dne in jo vsako leto vodi Ljoba Jenče, samosvoja raziskovalka narodovega spomina, pevka ljudskih pesmi in pripovedovalka. Ob njej pa v goste povabimo še druge strokovnjake, ki pomembno prispevajo k celoti razumevanja umetnosti pripovedovanja pravljic in zgodb.