Pravljični dan s pravljično šolo 2018

22

november

2018

Tip prireditve: Pravljični dan s šolo

Ciljna skupina: otroci, mladi, odrasli


Praznovali smo teden splošnih knjižnic Slovenije

 

MOČ GLASU ZGODBO OŽIVI

18. Pravljični dan s pravljično šolo

V četrtek, 22. novembra 2018
, smo v Mariborski knjižnici pripravili že 18. Pravljični dan s pravljično šolo. Dan je bil dolg in kot po navadi, sestavljen iz treh dogodkov: Pravljičnega jutra za otroke, Pravljične šole in Pravljičnega večera za odrasle. Dobro obiskani prireditvi in veliko zanimanje za izobraževalne vsebine s področja umetnosti pripovedovanja nam dajejo energijo za nadaljnje delo.

Pripovedovalska dogodka smo umestili v Večnamensko dvorano Rotovž na Rotovškem trgu v Mariboru in ju zasnovali skupaj z Lutkovnim gledališčem Maribor.
Na Pravljičnem jutru za otroke so nastopili Barbara Jamšek, Danilo Trstenjak in Metka Damjan iz Lutkovnega gledališča Maribor ter Monika Čermelj in Robert Kereži iz Mariborske knjižnice.
Zvečer so pravljicam prisluhnili odrasli, nastopili pa so Miha Bezeljak in Marko Ujc iz Lutkovnega gledališča Maribor, Agica Kovše, Andreja Erdlen in Lea Hedl iz Mariborske knjižnice ter kot posebni gost Žiga Čamernik. Dogodka sta izzvenela ob avtorskih uglasbitvah, ki jih je navdihnila reka Drava, odličnih glasbenikov, Andreja Ofaka na kitari in Boruta Morija na harmoniki.

Andrej Ofak in Borut Mori: The Echoes of River Drava in Več (glasbeni posnetek)

Pravljična šola je tudi letos pustila močan vtis. V Klubu Wetrinsky se je zbralo 27 udeležencev, ki so prišli iz vseh koncev Slovenije, delavnici pa sta odlično izvedla Žiga Čamernik in Irena Tomažin Zagoričnik. Od kod prihaja glas, ko pripovedujemo zgodbe? Kako vzpostavimo sozvočje notranje kreativne moči, lastnega potenciala in prostora v katerega smo postavljeni? Poskušali smo odgovarjati na ta in še mnoga druga vprašanja, raziskovali smo izrazne plasti pripovedovalca, povezavo med glasom in telesom, zbranost, čutni spomin, uporabo imaginacije in različne pristope ustvarjanja.

Žiga Čamernik, mag. antropoloških znanosti in dipl. politolog, igralec, pedagog, kritik in recenzent, ima večletne izkušnje za usposabljanja različnih javnosti in interesnih skupin. Z delavnicami in predstavami je aktiven tudi v mednarodnem okolju. Na delavnici se udeleženci s pomočjo petih čutil učijo povezati s seboj ter s pristopom aktivne analize in aktivacije lastne volje prebujajo svoj speči potencial. Več...

Irena Tomažin Zagoričnik, plesalka, performerka, vokalistka in pedagoginja. Poučuje in izvaja delavnice glasu in giba v Sloveniji in v tujini. Glasna delavnica je namenjena odpiranju in spoznavanju lastnega glasu. Glas ima več teles, telo ima pa več glasov. Tako nikoli ne zmanjkata drug drugemu. S slišanjem lastnega glasu, se vrnemo k sebi, v svoj notranji dom. Šele s slišanjem lastnega glasu smo sposobni res prisluhniti tudi drugim. Več...

18. Pravljični dan s pravljično šolo je bil del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.