Pravljični dan s pravljično šolo 2017

10

november

2017

Datum: 10.11.2017

SPOROČILO ZA JAVNOST

17. PRAVLJIČNI DAN S PRAVLJIČNO ŠOLO - V ZAVETJU IZROČILA, V DOTIKU Z ODROM

Maribor, 9. november 2017

Mariborska knjižnica prireja v sredo, 15. novembra, in v četrtek, 16. novembra 2017, že sedemnajsti Pravljični dan z naslovom V zavetju izročila, v dotiku z odrom, ki se letos razteza čez dva dni, vključuje štiri dogodke in gosti priznanega avtorja in ustvarjalca Chrisa Cooperja iz Velike Britanije. Program zaobjema dvoletno raziskovanje umetnosti pripovedovanja in pravljic v raznoterih pojavnih oblikah in umestitvah, tokrat na gledališkem odru. Projekt spodbuja bralno kulturo za vse starostne skupine in ga podpira tudi Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Program 17. Pravljičnega dne s pravljično šolo sestoji iz dveh pripovedovalskih dogodkov za širšo javnost in izobraževalnih vsebin za mlade in odrasle. Ob pripovedovalcih Mariborske knjižnice, bodo nastopili igralci SNG Drama Maribor, Chris Cooper in glasbeni gostje.

Jutranji dogodek pripravljamo v prostorih Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu in ga bodo obiskali mariborski osnovnošolci in dijaki, Pravljični večer za odrasle pa bo gostoval v SNG Maribor, s čimer smo omogočili brezplačen ogled prireditve večjemu številu obiskovalcev kot v preteklih letih. Pravljično šolo, ki je namenjena pripovedovalcem, pravljičarjem, pedagogom, igralcem in vsem, ki jih zanima umetnost pripovedovanja, bodo obiskali udeleženci iz vse Slovenije. Letos smo posebno izobraževanje namenili tudi dijakom, za katere bo delavnica z mentorjem iz tujine enkratno doživetje.

Osrednji gost Pravljičnega dne bo igralec, režiser, avtor dramskih besedil in predavatelj Chris Cooper, ki prihaja iz Velike Britanije. Z gledališčem ter gledališkim in dramskim izobraževanjem se ukvarja od leta 1988, ko se je pridružil Dukes Theatre in Education Company. Bil je umetniški vodja gledališča Big Brum v Birminghamu, kjer je režiral osemintrideset uprizoritev, vključno z desetimi svetovnimi premierami, ki jih je napisal Edward Bond. Trenutno deluje kot samostojni režiser in pisatelj, dela kot učitelj, predavatelj, vodja usposabljanj in delavnic v Veliki Britaniji in širše v mednarodnem prostoru. Chris Cooper verjame, da so zgodbe pomembne, saj z njihovo pomočjo osmišljamo sebe in svet, pravljice pa preizkušajo in vzgajajo domišljijo.

Vabimo vas, da nas obiščete in poročate o dogodku.

Za vsa vprašanja in dodatne informacije nam pišite ali nas pokličite!

Meta Blagšič   meta.blagsic@mb.sik.si   02/23 52 116
Lea Hedl   lea.hedl@mb.sik.si   02/23 52 116

Program:

  • PRAVLJIČNO JUTRO ZA MLADE

Sreda, 15. novembra, ob 9. uri
Večnamenska dvorana, Rotovški trg 2

Pripovedovali bodo:
Chris Cooper, Lea Hedl, Milada Kalezić, Robert Kereži, Agica Kovše, Viktor Meglič, Mojca Simonič
Glasba: Blaž Korez in bobnarji Plesne izbe Maribor, Asja Grauf

  • PRAVLJIČNA ŠOLA ZA MLADOSTNIKE

Sreda, 15. novembra (dogovorjena skupina)
11.00 – 15.00
Svečana dvorana Rotovž, Rotovški trg 1

  • PRAVLJIČNI VEČER ZA ODRASLE

Sreda, 15. novembra, ob 20. uri
Stara dvorana SNG Maribor, Slovenska ulica 27

Pripovedovali bodo:
Chris Cooper, Jurij Drevenšek, Lea Hedl, Robert Kereži, Agica Kovše, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović
Glasba: Tina Sovič in Ariel Vei Atanasovski s prijatelji, Asja Grauf

  • PRAVLJIČNA ŠOLA ZA ODRASLE – Od zgodbe k drami

Četrtek, 16. novembra, 10.00 – 17.45
Svečana dvorana Rotovž, Rotovški trg 1

Vodi: Chris Cooper (v angleškem jeziku)