Praktični vidiki športne psihologije

Leto izida: 2018Področje: Strokovno gradivo za odrasleCiljna skupina: mladi, odrasli
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

Knjigo Praktični vidiki športne psihologije je napisalo devet športnih psihologov: Katarina Barborič, Andreja Holsedl, Tina Jeromen, Tanja Kajtna, Katja Kodelja, Dubravka Martinovič, Maja Smrdu, Aleš Vičič in Blaž Zagorc. Avtorji izpostavijo pomen psihične priprave, ki je enakovredna telesni, tehnični in taktični, a pri treniranju športnikov še vedno precej  zapostavljena. Bralca popeljejo skozi osnove športne psihologije, npr. kaj je športna psihologija, kdo je športni psiholog, kakšni so standardi dela športnega psihologa, področja delovanja ( motivacija, koncentracija, motorično učenje, samozaupanje …)  ter kakšen je celostni pogled na športnika. Delo športnega psihologa je v knjigi predstavljeno s praktičnimi primeri  in prinaša zanimivo povezovanje teorije in prakse, kar daje vpogled v nujnost in smiselnost vključevanja športnih prihologov v trenažni proces. Branje knjige je zanimivo in uporabno za vse učitelje in učiteljice mladih športnikov in športnic, ne le za športne pedagoge – odgovore zakaj, bodo našli v poglavju Strokovni športni tim. Knjiga, zlasti zadnje poglavje Sodelovanje športne psihologinje s starši in trenerji,  pa je koristna tudi za starše in druge odrasle spremljevalce mladih športnikov.  Pred vsakim sklopom so na kratko predstavljeni  temeljni pojmi obravnavane vsebine, kar zagotovo prispeva k še večji uporabnosti priročnika.

»Nekoč so bili športniki zadržani do športnih psihologov, takšna drža je še prisotna, a je tistih, ki poiščejo njihovo strokovno znanje in pomoč, čedalje več. Približno sto jih je v Sloveniji takšnih, ki redno delajo s športnimi psihologi. Je pa še vedno močno zakoreninjeno v naši kulturi, češ, svoje težave moram rešiti sam. Upamo, da bomo to prepričanje spremenili. Nič ni narobe, če poiščeš pomoč, ko se na neki točki ustaviš in ne veš, kako naprej,« je povedala Tina Jeromen v intervjuju v reviji Delo (https://www.delo.si/nedelo/vedno-vec-tekmovalcev-poisce-strokovno-pomoc/)

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.