Potujoča knjižnica - bibliobus

Urnik voženj bibliobusa - nov., dec. 2021, jan. 2022
Urnik voženj bibliobusa - feb., mar., april 2022 - novi postajališči Benedikt in Morje pri Framu
Za obisk bibliobusa obvezen pogoj PCT. Več...
(19. 7. - 29. 8. 2022 - Bibliobus ne vozi)

Bibliobus na

  • 2. oktobra 2015 smo otvorili nov bibliobus Mariborske knjižnice.
    Več o tem...
  • Predstavitev bibliobusa Mariborske knjižnice na festivalu hrvaških bibliobusov v Puli, 12. 5. 2017. Več o tem...

Več o bibliobusu:

  • Bibliobus je potujoča enota Mariborske knjižnice. Že od leta 1974 obiskuje številne kraje na mariborskem območju ter v sosednjih občinah (Maribor, Duplek, Kungota, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Rače-Fram, Starše, Šentilj, Slovenska Bistrica, Oplotnica,) Končno postajališče ima bibliobus na parkirišču ob Knjižnici Tezno, kjer je tudi skladišče knjižničnega gradiva, namenjenega za bibliobus.
  • Na bibliobus se lahko vpišete vsi občani, saj je namenjen otrokom, mladostnikom in odraslim. Letna članarina za zaposlene znaša 13 EUR, za študente in upokojence 10 EUR. Članarine so oproščeni: mladina do 18. leta, dijaki do zaključka srednje šole, brezposelni, invalidi in uporabniki izposoje v bolnišnico. Uveljavljanje znižane članarine in oprostitve plačila je mogoče ob predložitvi ustreznih veljavnih potrdil: dijaške/študentske/ upokojenske izkaznice, potrdila o šolanju, potrdila Zavoda RS za zaposlovanje. Članarino v knjižnico lahko z nakupom darilnega bona tudi podarite. Z izkaznico bibliobusa si lahko izposojate gradivo v vseh enotah Maribortske knjižnice.
  • Na bibliobusu so otrokom, mladostnikom in odraslim na voljo knjige različnih žanrov (dramatika, pesništvo, družbeni, zgodovinski, kriminalni, biografski, znanstveno fantastični in drugi romani), strokovna literatura z vseh področij človekovega znanja (filozofija, psihologija, medicina, zgodovina, umetnost, jezikoslovje itd.), časniki in revije, zvočne, video kasete in različne zgoščenke. Za izposojo na dom so na voljo tudi dvd-ji z igranimi, dokumentarnimi in animiranimi filmi različnih žanrov (drame, komedije, glasbeni, vojni, pustolovski filmi itd.) in kinematografij (slovenska, evropska, neevropska, ameriška itd.). Otrokom je namenjen manjši otroški kotiček. Poslovanje je avtomatizirano, omogočen je dostop do sistema Cobiss/Opac.
  •  Bibliobus Mariborske knjižnice je 15. septembra leta 2001 sodeloval na srečanju evropskih potujočih knjižnic v kraju Tilburg na Nizozemskem. Organizator srečanja je bila centralna javna knjižnica v Tilburgu - Provinciale Bibliotheek centrale voor Noord Brabant. Na srečanju je mariborski bibliobus prejel 1. nagrado in dobil naziv BIBLIOBUS LETA 2001.

Zagrebška 18, 2000 Maribor

Vodja enote: Mojca Gomboc
Telefon: 031 634 460
E-pošta: enota.po@mb.sik.si

Urnik voženj bibliobusa - nov., dec. 2021, jan. 2022
Urnik voženj bibliobusa - feb., mar., april 2022 - novi postajališči Benedikt in Morje pri Framu
Za obisk obvezen pogoj PCT. Več...
(19. 7. - 29. 8. 2022 - Bibliobus ne vozi)
Bibliobus na FB.