Carranza, Maite: Poti svobode

Leto izida: 2019Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi
#športajmoinberimo: nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami
 
Kaj brati, da diši po športu?

»Si se že kdaj počutila nevidno?«

Napeta pripoved, ki že v prvi vrstici preseneti z udarnim vprašanjem glavne junakinje, predstavlja vstop v zgodbo sedemnajstletne Alexie in bralca vodi skozi njeno razmišljanje o zaljubljenosti in iskanju identitete. Mlada skavtinja dobi priložnost kot pomočnica na skavtskem taboru. Povabi jo namreč fant, ki ji je neznansko všeč, a je precej nedostopen, zadržan, odrezav in muhast. Dekle si njegovo vedenje razlaga po svoje, vendar na koncu spozna, da so pravi razlogi zelo drugačni od njenih predvidevanj.  

Zgodba najstnice se razvije v pravo zgodovinsko kriminalko, ko ji babica zaupa, da se je njen praded v času režima generala Franka zelo verjetno skrival in ilegalno deloval prav tam, kjer bo skavtski tabor. Alexia najde zadnjo še živečo pričo in odkrije presenetljivo resnico o svojem pradedu, članu ene od ilegalnih skupin,  ki so v času druge svetovne vojne pomagali beguncem pobegniti pred nacističnim režimom po skrivni poti svobode prek Pirenejev.

Pisateljica Maite Carranza spretno poveže zgodbo sodobnega časa z zgodbo iz polpretekle zgodovine, druge svetovne vojne, na ozemlju Evrope. Roman ponuja iztočnice za pogovor o aktualnih vprašanjih najstnikov kot tudi o begunski tematiki, pa o prijateljstvu, medgeneracijskem povezovanju, zaupanju, žrtvovanju in izdaji.

Delo je prevedla Veronika Rot.

Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.