Polič, Andraž: Čarodejni palčki rastlin

Leto izida: 2010Področje: Leposlovje do 9. leta - CCiljna skupina: otroci

Čarodejne palčke rastlin je upesnil Andraž Polič, ilustrirala pa Katarina Vladimirov Young. Vsaka pesem predstavi po eno zdravilno rastlino. Na ilustracijah so rastline natančno upodobljene, hkrati pa zelo lepe, brezčasne. Domišljijsko nadgradnjo predstavljajo palčki – varuhi rastlin, skrbniki in razlagalci njihovih zdravilnih moči. Tako palček Artičok skrbi za apetit, palček Bezgač pa naredi iz bezgovega cvetja, listov, jagod in korenin zdravilni pripravek, ki pomaga pri kašlju.

V knjigi so predstavljene rastline, ki jih v vsakdanjem življenju dobro poznamo, kar še poveča njeno uporabnost. Vsaka rastlina je svet zase, vsaka pesem zajame rastlino kot celoto, seže do njenega bistva.

Seznanimo se z zdravilno uporabo rastlin, na kakšen način jih lahko použijemo, dodan je tudi kak recept. Avtor nas v pesmih opozori tudi na morebitno strupenost rastline, ponekod so podani podatki o vsebovanih vitaminih, mineralih in zdravilnih spojinah. Seznanimo se s pogoji za rast rastlin, spoznamo njihovo simboliko in zgodovino.

Pesmi so lahkotne, igrive in pravljične. Poleg palčkov v njih nastopajo tudi vampirji, čarodeji, morske deklice in dedek Mraz.

Ob branju dobimo občutek, da je narava polna obilja. Pesnik pravi, da je v njej vse, kar potrebujemo za življenje.

Knjiga nudi otrokom pravljični način spoznavanja zdravilnih rastlin. Ob predstavnih, glasovno ubranih pesmih odpotujejo v svetove razgibanih, zelo prijaznih ilustracij.

Posebna zanimivost je rastlina carična. Avtor pravi, da je »carična izmišljena rastlina, kar pa ne pomeni, da je ni!« Pa tudi, da ob njej domuje palčica Carica, ki »se čudežno pojavi v lepih sanjah, če le zaljubljeno imaš srce.«

Pesniku je kot navdih pri pisanju služil priročnik patra Simona Ašiča o zdravilnih rastlinah. Ob zeliščarjevi upodobitvi na zadnji ilustraciji v knjigi je zapisan tudi njegov citat: »Najbolj sem vesel, če me ljudje, ki so prišli k meni bolni, potrti in polni pesimizma, znova obiščejo zdravi in zadovoljni.«

Tako je tudi s Čarodejnimi palčki rastlin. S prepletom besednega in likovnega izraza odganjajo bolezni in vabijo v skrivnostno in čudežno naravo.       

Marinka Gombač            

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.