Tihi-Stepanić, Jasminka: Poletje na jezeru Čiče

Leto izida: 2023Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Hrvaška pisateljica nam skozi oči glavne junakinje Lucije, sedaj stare 18 let, prikaže dogajanje med poletjem, ko je bila stara štirinajst let.

Po koncu šolskega leta Lucija z bratom Jankom in babico Višnjo dneve preživlja v Mali Gorici pri Zagrebu. Blizu njihove nove hiše je gramoznica, kjer je tudi jezero Čiče. Lucija nestrpno pričakuje klic očeta, ki dela v Nemčiji, da se mu bo končno lahko pridružila, mama pa opravlja sezonsko delo sobarice v hotelu na morju. Babica, ki skrbi za vnuka, pa je posebna in zahtevna ženska, hkrati pa ji skrbi povzroča še dementna mati, ki živi v domu upokojencev.

Lucija čas preživlja v branju nemških knjig in druženju s prijateljico Petro, občasno pa se posveti tudi svojemu enajstletnemu bratu, ki je velik ljubitelj bagrov in drugih strojev. Lucija ima občutek, da so vsi pozabili nanjo, vsi uživajo v počitnicah, le ona ne ve, kdaj se bo lahko odpravila v Műnchen. Na srečo pa lahko vroče dneve preživlja ob jezeru Čiče, kjer spozna nove prijatelje in tudi prvo simpatijo.

Ves čas pa nam Lucija namiguje, da se bo nekaj zgodilo, kar bo spremenilo ali pa celo povsem spreobrnilo njeno življenje. Na koncu romana se izjasni kaj se zgodi in kaj je razlog njene žalosti, žalovanja in krivde.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi/filmu/glasbi/igrači. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.