Pisateljski dvoboj

6

marec

2020

Lokacija: Knjižnica Pobrežje

Tip prireditve: Predstavitev knjige

Ciljna skupina: otroci, mladi

Pisateljski dvoboj

V petek, 6.3.2020, je v Knjižnici Pobrežje potekal Pisateljski dvoboj. Vodja Knjižnice Pobrežje, Rosvita Zorjan, je predstavila pisateljico dr. Vesno Novak in pisatelja Stana Dirdenyja  (alias Luko Sternada), ki sta pripravila igro. Prvi, ki so si Pisateljski dvoboj ogledali so bili varovanci VDC Sonček Maribor, ki so se povabilu z veseljem odzvali.

Avtorja sta se odločila, da predstavita dvoboj med realističnim pisateljem in fantazijskim pisateljem. Pisateljica Vesna Novak je avtorica taborniških zgodb za otroke, kjer je v ospredju skupina tabornikov z imenom Bumbarji in je zagovarjala resničnost v zapisanih zgodbah, Stan Dirdeny pa je avtor fantazijskih mladinskih romanov Vagabundi in je zagovarjal pomembnost fantazije. Vsak je zagovarjal prednosti svojih junakov in se z besedami dvobojeval z »nasprotnikom«.

Skozi konflikt kateri romani so boljši, domišljijski ali tisti po resničnih dogodkih, sta avtorja predstavila različne svetovne in slovenske pisatelje ter pesnike. Z izborom knjig pa sta svoje mnenje še z dokazi potrjevala. Katere so sedaj boljše knjige? Tiste bolj realne ali tiste bolj fantazijske?

Predstavila sta tudi kako nastane nov knjižni junak. S pomočjo izrisanih delov teles, sta oblikovala nove junake, ki pa niso bili človeški, ampak s fantazijo je res vse mogoče. Prav zato je čar knjig tako velik, saj v njih lahko nastopa kdorkoli.

Na srečo se je dvoboj zaključil v prijateljskem duhu, saj je bil obema pisateljema v navdih isti pisatelj, Jules Verne. In v vsaki fantazijski zgodbi so prisotni realistični elementi, v vsaki realistični zgodbi pa mora biti tudi nekaj fantazije.

Namen dvoboja je privabiti poslušalce, da preberejo kakšno knjigo več (nabor predstavljenih avtorjev in knjig je bil zelo obširen), kajti za vsakega se najde nekaj, kar mu bo gotovo všeč.

Obiskovalci so imeli za oba pisatelja veliko vprašanj, predvsem pa jih je zanimalo kako se zapiše oziroma napiše knjigo. Avtorja sta lepo pojasnila, da je najprej pomembna ideja, nato je potrebno razdelati junake in šele nato se zapiše tekst s pomočjo računalnika. Ker pa danes lahko piše vsak, je zelo pomembno, kaj je zapisano ter da je zgodba etična in primerna za objavo.

Knjižnica Pobrežje

Čufarjeva 5, 2000 Maribor

Vodja enote: Rosvita Zorjan
Telefon: 02/421 37 80
E-pošta: enota.pb@mb.sik.si
Odprto: pon., tor., sre. 13.00-19.00; čet., pet. 10.00-15.00

Dostop do spleta prek Wi-Fi.

Opis lokacije...