Parvela, Timo: Ela in prijatelji 1

Leto izida: 2012Področje: Leposlovje do 9. leta - CCiljna skupina: otroci

Timo Parvela je eden najbolj priljubljenih finskih pisateljev in je bil z zgodbami o Eli uvrščen na častno listo IBBY (International Board on Books for Young People).
Zbirka navihanih dogodivščin živahne prvošolke Ele in njenih sošolcev so dekličina prvoosebna pripoved. Vse je nanizano okoli šolske druščine in zanimivega učitelja, ki se začne vse bolj čudno obnašati. Rešitev skrivnostnosti, povezane s pisemci, prevzamejo v roke njegovi učenci. V soju svetilk se izkaže, da nerazložljivosti niso izsiljevanje, ampak je učiteljeva ljubezen do učiteljice iz b razreda, ki se razmahne v skupni iztek poročnega potovanja, vedno bolj zaobljenega trebuščka in novih prigod. Knjiga je prežeta s humorjem, nezgoščeno in zanimivo je spisana, njena dikcija je otrokom zanimiva, zgodbe so razdelane v kratka poglavja in gosto popestrena z zabavnimi črno-belimi ilustracijami Sabine Wilharm (Zgodba o mačku, ki je naučil galebko leteti (Sepúlveda). Knjigo je prevedla Julija Potrč.
Sorodne zgodbe: Luža (Pikalo), zgodbe o Nikcu (Goscinny), Franceve zgodbe (Nöstlinger).

Maja Logar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.