Peter Škerl - otvoritev razstave ilustracij in srečanje z avtorjem

31

marec

2017

Lokacija: Pionirska knjižnica Nova vas

Tip prireditve: Razstava

Ciljna skupina: otroci, mladi

Peter Škerl - otvoritev razstave ilustracij in srečanje z avtorjem

Ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, v Mariborski knjižnici že vrsto let pripravljamo veliko razstavo. Letos smo predstavljali ilustracije Petra Škerla, ilustratorja in oblikovalca vidnih sporočil. Otroci poznajo njegove podobe iz revij Ciciban, Cicido, Mavrica in Ognjišče in številnih knjig za otroke in mladostnike.

V petek, 31. marca 2017, ob 10. uri, smo Petra Škerla spoznali tudi pobližje, z njim smo se srečali v Pionirski knjižnici Nova vas. Pogovor z ilustratorjem je usmerjala Ana Dolinšek.

Peter Škerl je prispeval ilustracije za več kot sto različnih izdaj, v zadnjem času so še posebej odmevni Močvirniki in Andrej Nespanec (B. Simoniti), O kravi, ki je lajala v luno (I. Mlakar), Živalska farma (G. Orwell), Sosed pod stropom in Klobuk gospoda Konstantina (P. Svetina).

Za svoje upodobitve je prejel kar nekaj nagrad:

  • 2008 - nagrada za najlepšo izvirno slovensko slikanico za ilustracije iz knjige Klobuk gospoda Konstantina
  • 2012 - velika nagrada Hinka Smrekarja za ilustracije Močvirniki
  • Knjiga Močvirniki se je uvrstila v izbor 250 najboljših knjig z vsega sveta (A Selection of International Children's and Youth Literature) The White Ravens, München 2013
  • 2013 - Levstikova nagrada za izvirne ilustracije iz knjige Močvirniki
  • 2014 - nominacija ilustratorja na častno listo IBBY za knjigo Močvirniki
  • Mexico City

Povezava do ilustratorjeve spletne strani: http://peterskerl.com/

Z ilustracijami Petra Škerla smo polepšali tudi Rotovški trg. Zahvaljujemo se podjetju Europlakat, ki nam je ponovno omogočilo, da ilustracije zaživijo tudi na prostem! Oglejte si fotografije spodaj!

Razstava je v aprilu in maju 2017 na ogled v Pionirski knjižnici Rotovž, Knjižnici Rotovž, Pionirski knjižnici Nova vas, Knjižnici Nova vas, Knjižnici Bistrica ob Dravi, Knjižnici Šentilj, Knjižnici Kamnica, Knjižnici Hoče, Knjižnici Studenci, Knjižnici Pekre, Knjižnici Tezno, Knjižnici Pobrežje, Knjižnici Duplek, Knjižnici Janka Glazerja Ruše in v Knjižnici Selnica ob Dravi.

Pol stoletja praznujemo 2. april – mednarodni dan knjig za otroke (1967–2017)! Praznovanje je namreč predlagala Jella Lepman, soustanoviteljica Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), na 10. mednarodnem kongresu IBBY, ki je bil v leta 1966 v Ljubljani. Od leta 1967 dalje torej vsako leto 2. aprila – na rojstni dan Hansa C. Andersena – praznujemo mednarodni praznik, s katerim želimo spodbujati ljubezen do branja in mladinskih knjig.

Vsako leto je druga nacionalna sekcija IBBY sponzor 2. aprila, kar pomeni, da pripravi plakat in poslanico ter ju razpošlje po vsem svetu. Nacionalne sekcije prevedemo poslanico v svoje jezike in gradivo na različne načine uporabimo za promocijo mladinskih knjig in branja.

Letos ju je pripravila Ruska sekcija IBBY, ki je članica Mednarodne zveze že skoraj pol stoletja. Poslanico je napisal slavni ruski pisatelj in pesnik Sergej Mahotin, plakat pa je ustvaril znani ruski umetnik Mihail Fjodorov. (VIR: http://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april/278-poslanica-ob-mednarodnem-dnevu-knjig-za-otroke-2017)

Pionirska knjižnica Nova vas

Cesta proletarskih brigad 63/a, Maribor

Vodja enote: Aleš Žigart
Telefon: 02/330 47 25
E-pošta: enota.np@mb.sik.si
Odprto: ponedeljek - petek 9-19, sobota 8-13
 

Opis lokacije...