Oko besede 2018 in večernica

27

september

2018

Tip prireditve: Oko besede in Večernica

Ciljna skupina: odrasli

OKO BESEDE 2018 in VEČERNICA

četrtek, 27. - sobota, 29. september 2017

23. Oko besede se je dogajalo od 27. do 29. septembra in je z zanimivim programom napolnilo tri dneve.

V organizacijskem odboru je sodelovala Darka Tancer Kajnih, ki je glavna in odgovorna urednica revije Otrok in knjiga in ena od pobudnic literarne nagrade večernica. Bila je tudi moderatorka simpozija, ki ga vsako leto z vznemirljivimi temami domisli in izpelje prav revija Otrok in knjiga.

Podelitev večernice, seminar Bralne značke, literarna delavnica Mlade oči in okrogla miza Avtor jn avtorske pravice

Prvi dan je dihal v ponovnem snidenju, časovnicah, predstavitvi programa in spominu na Milana Vincetiča, prekmurskega pisatelja in pesnika, ki je vseskozi živel tudi z Očesom besede. Srečanje je spremljal že od vsega začetka, bil je njegov pomemben člen in avtor, ki ga je bilo vedno praznično srečati. Lansko leto je očaral s svojim branjem in nagovorom, potem pa tudi s spremstvom na izletu in gostoljubjem, ki je povezovalo. Le nekaj dni po našem druženju je presunil s tihim odhodom in kakor je Franci Just pretanjeno zapisal v svojem spominu in poklonu prijatelju in umetniku velja, “da nima moči ta čas nad tem, kar je Milan ustvaril. Kajti iz podob sveta, ki ga je moral prezgodaj zapustiti, iz tresljajev svoje duše, ki je odpotovala v drugo svetovje, iz svoje tihe žalosti in samote je ustvaril čarne svetove, ki bodo ostali.”

Topel uvod se je prelil v slavje gledališča Park Murska Sobota, kjer smo podelili 22. večernico. Na letošnji razpis je prispelo 31 mladinskih literarnih del, žirija (dr. Dragica Haramija, Kaja Bucik Vavpetič, Petra Vidali, Maja Logar in predsednik dr. Igor Saksida)  pa je pregledala tudi ostala izvirna mladinska leposlovna dela v letu 2017. V ožji izbor se je umestilo pet nominiranih del:
-    Jana Bauer: Groznovilca in divja zima (KUD Sodobnost International)
-    Miroslav Košuta: Ponikalnice (Miš)
-    Maša Ogrizek: Gospa s klobukom (Mladinska knjiga)
-    Anja Štefan: Drobtine iz mišje doline (Mladinska knjiga)
-    Suzana Tratnik: Tombola za vse (Mladinska knjiga)

Prireditev je vodila Norma Bale, brez katere si podelitve večernice v Murski Soboti skorajda ne znamo predstavljati.

V uvodnem programu so nastopili dijaki dramsko gledališke smeri Gimnazije Nova Gorica in navdušili s predstavo Gladke nitke iz besed, ki je bila kolaž dramatiziranih odlomkov mladinskih literarnih del nominiranih za večernico in je nastala pod režijskim vodstvom Samante Kobal in pisateljice Nataše Konc Lorenzutti.

Po pozornosti, ki so je bili deležni vsi prisotni nominiranci, je nagrado večernica za svojo vrhunsko pesniško zbirko Drobtine iz mišje doline v letu 2018 prejela izvrstna in priljubljena mladinska avtorica Anja Štefan.

Po podelitvi so mentorice Bralne značke nadaljevale s svojim, že zjutraj začetim seminarjem Bralne značke Slovenije Bralna kultura mladih. Vodili sta ga njeni predsednica dr. Dragica Haramija in generalna sekretarka Manca Perko. Referate in prispevke so pripravili doc. dr. Aksinja Kermauner, Irena Cerar, Dušan Šarotar, Vesna Radovanovič, Slavko Pregl in Darka Tancer-Kajnih.

Sočasno sta se do večernih ur odvijali še literarna delavnica Mlade oči pod vodstvom urednika, publicista in pisatelja dr. Aljoše Harlamova ter okrogla miza Avtor in avtorske pravice, ki jo je usmerjal pisatelj, založnik in urednik Slavko Pregl. V prvi so dijaki in študentje pridobivali osnovne informacije o možnostih literarnega usposabljanja in objavljanja ter se poučili o osnovnih veščinah literarnega ustvarjanja in literarne kritike. V slednji so z gostoma Jakobom J. Kendo (ZAMP), Luko Novakom (SAZOR) in Alešem Kozino (SAZAS) osvetljevali avtorske pravice, mehanizme in organizacije, ki avtorje varujejo in zastopajo.

Naslednji dan, v petek je vse vrvelo v organizacijskem nemiru in dogovarjanju z Vesno Radovanovič, ki je koordinirala obiske pisateljic in pisateljev na pomurskih osnovnih in srednjih šolah. Letos je številna skupina zanimivih mladinskih avtorjev obiskala devet osnovnih šol in pet srednjih. Med njimi so se na srečanje z otroki odpravile tudi mariborska pisateljica Janja Vidmar ter pisateljici in ilustratorki Manica Klenovšek Musil in Alenka Spacal.

Dan se je nadaljeval s simpozijem Tujstvo in tujost v mladinski književnosti revije Otrok in knjiga, z ogledi razstav v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, s presunljivim filmom Pout, z glasbeno pesniškim večerom Del tuha (Romski pozdrav), ki je bil hkrati tudi eno od prizorišč trodnevnega snemanja novega dokumentarnega filma RTV SLO o prekmurskemu pesniku, pisatelju, scenaristu, dramatiku in založniku Feriju Lainščku ter z rojstnim dnem Lile Prap.

V soboto smo se iz Murske Sobote v spremstvu organizatorjev Simone Cizar, Francija Justa, Dragice Haramija, Norme Bale, Ferija Lainščka in Vesne Radovanovič skozi Ljutomer in Jeruzalem podali na Kog. Člani Turističnega in kulturnega društva Kog so nas gostoljubno povabili medse, podružnična šola z osemindajsetimi otroki pa nas je sprejela s toplo domačnostjo. Učenci so nastopili v odličnem odrskem spoju plesa, običajev in narečnega govora. Zatem so sedli med pisateljice, pisatelje in udeležence Očesa besede. Dogodek je med nastopajoče povabil Aksinjo Kermauner, Liljano Praprotnik Zupančič, Barbaro Gregorič, Majdo Koren, Jano Kolarič, Mašo Ogrizek in Slavka Pregla.

Kasneje smo si ogledali še muzejsko hiško, ki je zbirko tkanin in vezenja postavila po zanimivem izhodiščnem dogodku 100 let starega ženskega oblačila s pošitim robom ob izrezu in na rokavcih, s prelepo izvezenim cvetom in pasom. Laneno obleko so našli nepoškodovano in odlično ohranjeno v sodu, v katerega so domačini pred zavojevalci skrili žensko imetje. Muzej je v ostalih sobah hranil kuhinjske pripomočke in posodje ter kmečko in vinogradniško orodje s prešo.