Oko besede 2017 in večernica

21

september

2017

Tip prireditve: Oko besede in Večernica

Ciljna skupina: odrasli

OKO BESEDE 2017 in VEČERNICA
četrtek, 21. - sobota, 23. september 2017


Oko besede 2017 je v Murski Soboti ponovno povezalo ustvarjalce slovenske mladinske književnosti, literarne strokovnjake, izdajatelje, založnike in knjižničarje.

Na slavnostnem odprtju so udeležence v Salonu Murske Republike pozdravili člani organizacijskega odbora društva Argo. Franci Just, Vesna Radovanovič, Darka Tancer-Kajnih in Dragica Haramija, so udeležencem predstavili osnovne vsebinske in programske smernice jesenskega druženja, goste pa je nagovorila tudi Aksinija Kermauner, predsednica Sekcije za mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev.

V četrtek, ob 11. uri se je v Gledališču Park v središču Murske Sobote odvrtela 21. podelitev večernice, nagrade za najboljše slovensko mladinsko delo preteklega leta. V svojo sredo je ponovno povabila mlade bralce slovenskih šol, ki so skupaj z udeleženci, prekmurskimi obiskovalci in mediji do konca zapolnili veliko dvorano. Prireditev je povezovala Norma Bale, svečano podelitev pa je upeljala predstava Lutkovnega gledališča Maribor Sen kresne noči.

Žirija  (dr. Igor Saksida, Erica Johnson Debeljak, Petra Vidali, Tone Obadič in Maja Logar) je med prispelimi deli letošnje bere v najožji izbor umestila pet del štirih avtorjev: Molitvice s stopnic (Mladinska knjiga) in Soseda pod stropom (Sodobnost International) Petra Svetine, Avtobus ob treh (Miš) Nataše Konc Lorenzutti, Čarimatiko (Pivec) Bine Štampe Žmavc in Zvezde vabijo (Mladinska knjiga) Mihe Mazzinija.

Večernico je v letu 2017 za Molitvice s stopnic prejel Peter Svetina. Predhodno mu je zasijala že dvakrat, za deli Ropotarna in Kako zorijo ježevci, dvakrat pa je bil zanjo že tudi nominiran. 

Nagrado je avtorju v iskrivem nagovoru podelila predstavnica Večera, novinarka, urednica in žirantka Petra Vidali, Peter Svetina pa jo je prejel z, v veselje ovito skromnostjo, z izvirno in samosvojo humornostjo in s toplino, ki se je s prijatelji in mladimi bralci iz dvorane prenesla v preddverje in v skupno sladkanje z že tradicionalno torto. Sledilo je druženje in navdušeno fotografiranje z nagrajencem, ki bo slovenskim šolarjem še dolgo spomin na prekmurski dogodek.

Udeleženci Očesa besede smo strokovni del programa nadaljevali v hotelu Zvezda. Pisatelj, založnik, dolgoletni predsednik Bralne značke Slovenija, dejaven član Društva slovenskih pisateljev in eden najzvestejših udeležencev Očesa besede Slavko Pregl je z zanimivimi iztočnicami, z vsestranskimi izkušnjami in s pretanjenim občutkom za ustvarjalni ritem in založniške zakonitosti povezoval interese obojih in jih vodil v izrise kakovostne mladinske književnosti. Na avtorsko založniški tržnici so sodelovali Orlando Uršič (Litera), Jože Gomboc (Ajda), Irena Miš Svoljšak (Miš), Irena Matko Lukan in Alenka Veler (Mladinska knjiga), Milena Pivec (Pivec) in Nataša Detič (Ocean), ob njihovih založniških predstavitvah in usmeritvah pa so se z vprašanji, pomisleki in predlogi nanje obračali številni slovenski mladinski pesniki in pisatelji

V petek dopoldan so se mladinske avtorice in avtorji podali na obiske pomurskih osnovnih in srednjih šol, ki jih že vrsto let pripravlja in koordinira mladinska knjižničarka in pripovedovalka Vesna Radovanovič. Udeleženci Očesa besede 2017 so nastopili na štirih osnovnih šolah v Murski Soboti, na osnovnih šolah v Bakovcih, Veliki Polani in Beltincih, na Gimnaziji Murska Sobota, Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer in Gimnaziji Borg v Radkersburgu, na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota, Srednji ekonomski šoli Murska Sobota in Srednji biotehniški šoli Rakičan.

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota je udeležencem v teh dneh ponudila v ogled kar štiri rastave:

  • vsakoletno razstavo Večerničina literarna bera 2016,
  • Smiljan Rozman – pisatelj, ki bobna in slika (gostujoča razstava Knjižnice Velenje),
  • Po sledeh prekmurske reformacije,
  • Pismenost v prekmurju do 20. stoletja.

Petek popoldan je bil namenjen simpoziju o vrednotah v mladinski književnosti v organizaciji naše revije Otrok in knjiga, ki ga je skupaj z uredniškim odborom zasnovala njena urednica Darka Tancer-Kajnih in ga tudi moderirala. Več o simpoziju...

V soboto smo se udeleženci podali v literarno zgodbo Občine Radenci, ki so jo za nas domislili Franci Just, Feri Lainšček, Simona Cizar, Vesna Radovanovič in Norma Bale, uresničiti pa sta jim jo pomagali tudi Darka Tancer-Kajnih in Dragica Haramija. Naša pot je bila posvečena Kajetanu Koviču, ki je v kraju Hrastje Mota v hiši starih staršev med drugo svetovno vojno preživljal otroška leta, v sosednji Vučji vasi pa hodil v šolo. Po vojni se je s starši preselil v Radence in se vanje tudi kasneje pogosto vračal na oddih in po navdih, “… murski krajinski pejsaži pa so bili pogosto tudi snovne niti, iz katerih je tkal prostorja in razpoloženja v svojih pesmih in pripovedih (iz programa Očesa besede)”. Ustavili smo se najprej na domačiji, ki danes z ničemer več ne spominja na Kovičevo nekdanjo prisotnost, so pa nas sedanji stanovalci prijazno povabili na svoje dvorišče.vili organizatorji. 

Naprej nas je pot vodila mimo železniške postaje Slatina-Radenci, na kateri je služboval Josip Vandot, in v Radence, kjer smo s pisateljico, profesorico, turistično promotorko, domačinko in stalno spremljevalko Očesa besede Normo Bale postali pri vrelcu in se podali k znamenitostim kraja. Vesna Radovanovič nam je na istem mestu povedala pravljico o škratu Radinu, ki jo je zapisala, in skupaj z ilustracijami Antona Buzetija bogati zgibanko kraja. Sledila je pokušina najslajšega vina okoliških vinogradov, vstopili smo v krajinsko umetnino arhitektke Ilse Fischerauer, udeležence je s svojim obiskom počastil še župan občine Radenci Janez Rihtarič.

Lepo je videti, kako ti kraji živijo z Očesom besede, kako pomembno jim je gostiti slovenske mladinske avtorje in avtorice in kako lepo jim znajo na vsakem koraku to tudi povedati.

Enako je bilo tudi, ko smo obiskali Dom starejših občanov Radenci DOSOR, kjer so udeleženci letošnjega srečanja skupaj s Francijem Justom in stanovalci doma pripravili literarni dogodek. Pričakovanje v dvorani je bilo v polnem zamahu, vhod in stene dvigal so bile prelepljene s plakati Očesa besede in uvodni pozdravi so umeščali dogodek, večernico in predstavitve nastopajočih avtorjev. Brali so Milan Vincetič, Majda Koren, Miroslav Košuta, Andreja Borin, Ervin Fritz, Marko Kravos, Jana Kolarič in Cvetka Sokolov. Bil je dogodek, ki pusti sledi. Toplo je bilo spremljati nagovore avtorjev, njihove izbore in odzive občinstva nanje, pa tudi prostor, ki so ga ob sklepu dogodka spoštljivo namenili domski pesnici Brigiti Živec. Zaključek obiska smo prestavili k osrediščeni in skrbno urejeni knjižnici.

Čakal nas je dvig razgledne ceste h Kapeli, kjer smo se ustavili ob življenjski zgodbi in poeziji Ljudmile Poljanec  Pogled je čez vinograde segal v dalje, pravijo, da je eden najlepših v Slovenskih goricah in da se od tukaj vidi petinštirideset drugih cerkva.

Franci Just je publikacijo 22. srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede zaključil z mislijo Kajetana Koviča, po čigar poteh smo se potepali: “… zapisano je edino, kar lahko zadrži vsaj senco minevajočega… “.

Ki ste mi odšli – je v Stajankah zapisal Milan Vincetič. Zdi se, kakor bi bila njegova tista sobota, ki je mižala in je privoščila sprehode (Vincetič: Stajanke, 2012. Str. [5], 72).