Oko besede 2011 in večernica

22

september

2011

Tip prireditve: Oko besede in Večernica

Ciljna skupina: odrasli

V okviru srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti, so kot vsako leto dosedaj, podelili nagrado časnika Večer, za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo za preteklo leto - večernica. Letošnji dobitnik nagrade je Mate Dolenc. Tudi letošnje, 16. srečanje slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede 2011, je bil osrednji slovenski literarno strokovni festival na področju mladinske književnosti. V sklopu festivala se vsako leto zberejo vsi, ki sooblikujejo podobo sodobne slovenske književnosti za otroke in mlade, torej tako pisatelji kot strokovni razlagalci, književni pedagogi in knjižničarji. Stalnica festivala pa je tudi podelitev večernice ki so jo letos podelili že 15 - ič. Nagrado časnika Večer za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, ki je izšlo v preteklem letu je prejel Mate Dolenc za Maščevanje male ostrige, ki jo je izdala založba Mladika. Poleg podelitve večernice so stalnica srečanja še obiski pisateljev na šolah v Pomurju in Porabju, ter simpozij Uprizarjanje in uprizoritve slovenske mladinske književnosti, ki ga je organizirala revija Otrok in knjiga, ki deluje pod okriljem Mariborske knjižnice.

OKO BESEDE 2011

16. Srečanje slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede je potekalo od 22. do 24. septembra v Murski Soboti. To tradicionalno delovno in strokovno druženje  tistih, ki sooblikujejo podobo sodobne slovenske književnosti za otroke in mladino, torej ustvarjalk/cev slovenske mladinske književnosti, njenih strokovnih razlagalcev, književnih pedagogov in mladinskih knjižničarjev, ob podpori Javne agencije za knjigo in Mestne občine Murska Sobota pripravlja Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc d.o.o.,  s pripravo strokovnega posveta (simpozija) in razstave pa se vanj vsebinsko vključujeta še revija Otrok in knjiga ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.
V okviru srečanja je najodmevnejši dogodek vsakoletna podelitev VEČERNICE, nagrade za najboljše slovensko mladinsko literarno delo, ki je (prvič) izšlo v preteklem letu. Nagrado sta leta  1996 ustanovila Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc in revija Otrok in knjiga . Kot pokrovitelj nagrade se jima je pridružilo Časopisno-založniško podjetje Večer. V strokovnem smislu nad nagrado bdi petčlanska žirija, ki s pomočjo priporočilnega seznama Pionirske – Centra za mladinsko književnost pregleda slovensko mladinsko književno produkcijo minulega leta in nato iz ožjega nabora literarno-estetsko najkakovostnejših del po sistemu točkovanja pride do petih finalistov, ki nato enakovredno kandidirajo za večernico. Avtor dela, ki na zadnjem žiriranju doseže najvišje število točk, prejme večernico.
15. večernico je  prejel Mate Dolenc za knjigo Maščevanje male ostrige, ki jo je izdala založba Mladika.  Nagrado je avtorju na svečani prireditvi, ki je potekala v Gledališču Park, podelil glavni in odgovorni urednik časnika Večer Tomaž Ranc (o finalistih in utemeljitvi žirije za nagrado smo poročali v številki 81). Program, ki ga je povezovala Norma Bale, je obogatila Neca Falk z legendarnim Mačkom Murijem. Prireditve se je  udeležilo tudi 100 učencev iz različnih regij, ki sodelujejo v akcijah Bralne značke Slovenije, in 200 učencev drugih in tretjih razredov soboških osnovnih šol.
Višja knjižničarka Vesna Radovanovič  je v salonu Murske republike, kjer je potekal strokovni del srečanja,  pripravila priložnostni razstavi »Večerničina literarna bera 2010«  in »Dobitniki večernice 1996-2011«..
Četrtkovo popoldansko dogajanje je bilo  namenjeno AKTUALNIM VPRAŠANJEM USTVARJANJA SODOBNE SLOVENSKE MLADINSKE KNJIŽEVNOSTI.  V prvem delu posveta, ki ga je vodil Franci Just, so udeleženci srečanja skupaj z odvetnikom in strokovnjakom za avtorsko pravo Boštjanom Rejcem razpravljali o slovenski mladinski književnosti na spletu in v učbenikih ter  o pripadajočih avtorskih pravicah. V drugem delu posveta , ki ga je vsebinsko zasnovala dr. Dragica Haramija s sogovorniki, je tekla beseda o hiperprodukciji slovenske mladinske književnosti in njenem vrednotenju.

V petek dopoldne so pisateljice in pisatelji obiskali osnovne in srednje šole  v Pomurju in Porabju.
Na petkovem popoldanskem simpoziju pa o referenti in sodelujoči spregovorili o SLOVENSKI MLADINSKI DRAMATIKI IN NJENEM UPRIZARJANJU. Izhodišča za pogovor je pripravila Darka Tancer-Kajnih, ki je simpozij tudi vodila.
 Referenti so iskali vzroke za izrazito podhranjenost te literarne zvrsti v Sloveniji in  opozorili na specifične lastnosti tega ustvarjalnega področja, tudi na potrebno povezavo med avtorji dramskih besedil in gledališčem.  Zavzeli so kritično stališče do dejstva,  da v Sloveniji nimamo več gledališča za otroke in mladino;  ambiciozno zastavljene uprizoritve za otroke in mladino pa so premalokrat uvrščene v repertoarje slovenskih gledališč. Navedli so nekaj razlogov,  zakaj v  knjižni obliki izhaja tako malo dramskih besedil in  se dotaknili tudi problematike šolskih odrov in predmeta gledališka vzgoja. Govorili so tudi o nagradah (tudi o desetnici, ki dramatike ne vključuje niti v razpisu za nagrado) ter o festivalih s področja dramatike (npr. bienalni mednarodni festival igranih predstav za otroke in mlade   Zlata paličica, Poletni lutkovni pristan,  nacionalni bienalni lutkovni festival Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Mednarodni lutkovni festival LUTKE).

V času Očesa besede je bila v Plečnikovem hodniku Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani na ogled razstava 15 let večernice. Pripravila jo je Mariborska knjižnica v sodelovanju   s ČGP Večer in Podjetjem za promocijo kulture Franc-Franc. Avtorica razstave je bila Darka Tancer-Kajnih, oblikovala jo je Anja Peternelj. Razstavo je obogatil še literarni večer z dotedanjimi  dobitniki večernice, ki se ga je udeležilo kar 10 nagrajencev.