Oko besede 2010 in večernica

24

september

2010

Tip prireditve: Oko besede in Večernica

Ciljna skupina: odrasli

Murska Sobota, 24. - 26. september 2010
 
Letošnje, že šestnajsto, tradicionalno delovno-strokovno srečanje sooblikovalcev podobe sodobne slovenske književnosti za otroke in mlade, torej ustvarjalk/cev slovenske mladinske književnosti, njenih strokovnih razlagalcev, književnih pedagogov in mladinskih knjižničarjev, je ob podpori Javne agencije za knjigo in Mestne občine Murska Sobota pripravilo Podjetje za promocijo kulture FRANC-FRANC. S pripravo strokovnega posveta (simpozija) in razstave pa sta se vanj vsebinsko vključila še Mariborska knjižnica - revija Otrok in knjiga  ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Srečanja se je udeležilo blizu petdeset udeležencev, glavnina strokovnega druženja pa je potekala v hotelu Zvezda v Murski Soboti.

V okviru Srečanja je bila letos podeljena že štirinajsta večernica, nacionalna nagrada za najboljše slovensko mladinsko literarno delo, izšlo v minulem letu, ki jo podeljuje ČZP Večer. Letos je večernica zasijala v rokah Bine Štampe Žmavc, ki ji je bila žirija najbolj naklonjena. Med drugimi letošnjimi nominiranci za večernico (Mate Dolenc, Grega Hribar, Svetlana Makarovič, Dim Zupan) so izbrali njeno knjigo Cesar in roža, ki jo je likovno dopolnila Alenka Sotler. Na svečani podelitvi v gledališki dvorani soboškega gradu je v kulturnem programu nastopila Romana Krajnčan s skupino priznanih glasbenikov in prvič predstavila pesmi o Mišku in Belamiški, ki jih je napisal Feri Lainšček, uglasbil pa Lojze Krajnčan.

Lojze in Romana Kranjčan, Oko besede, september 2010, Murska sobota                         dobitnica večernice za leto 2009 - Bina Štampe Žmavc, Oko besede, september 2010, Murska sobota
Lojze in Romana Kranjčan         Bina Štampe Žmavc, dobitnica večernice 2010

Letošnje Oko besede se je ponovno vrnilo k obiskom pisateljev na šolah. Tako so se umetniki in umetnice besede predstavili na pomurskih osnovnih in srednjih šolah. Njihovi nastopi predstavljajo dragoceno nadgradnjo književno-vzgojnega učnega programa in so priložnost, da se mladi neposredno seznanijo z aktualnim slovenskim mladinskim leposlovjem ter njegovimi ustvarjalci.
 
Tone Dodlek predstavitev knjižnih novitet, oko besede 2010                       predstavitev knjižnih novitet, Oko besede 2010
Tone Dodlek                              Karolina Kolmanič
Novost letošnjega srečanja je bila predstavitev knjižnih novitet s področja mladinske književnosti, ki so izšle v letošnjem letu. Ta nova vsebina je tako ponudila možnost, da udeleženci/ke predstavijo svoje najnovejše leposlovne in strokovne dosežke s področja mladinske književnosti. Sedem avtorjev – udeležencev srečanja (Tone Dodlek, Ivo Ferbežar, Staša Tajana Grgovič, Dragica Haramija, Jana Kolarič, Karolina Kolmanič in Ivanka Mestnik) je v obliki literarnih branj in avtorsko-uredniških predstavitev predstavilo svoja dela. Dogodek je vodil prof. Franci Just.
 
Rdeča nit strokovnega dela Očesa besede 2010 je bila uglasbitev mladinske literature. O praktičnih vidikih le-te so na podlagi lastnih izkušenj v obliki referatov razmišljali avtorji besedil in glasbe. Na simpoziju, ki ga je pripravila revija Otrok in knjiga in ga je vodila njena urednica, prof. Darka Tancer Kajnih, so sodelujoči referenti na osrednji strokovni temi očrtali teoretično-zgodovinski okvir ter osvetlili prednosti in pasti v srečevanju literarnega in glasbenega medija. Sodelovali so skladatelj, pedagog in dirigent Tomaž Habe, urednik za otroško glasbo in urednik ter avtor oddaje Violinček na 1. programu Radia Slovenija Matej Jevnišek, pevka, pesnica in glasbena poustvarjalka Klarisa Jovanovič, pisatelj, pesnik, pevec in glasbenik Matjaž Pikalo, urednica literarno-glasbenih projektov na Mladinski knjigi Metka Pušenjak, pisateljica, pesnica in pravljičarka Anja Štefan in avtorica številnih glasbenih pravljic ter dramskih del za otroke Mira Voglar.
 
Brina Vogelnik, Oko besede 2010Brina Vogelnik, Oko besede 2010Brina Vogelnik, Oko besede 2010
Brina Vogelniik
 
Brina Vogelnik je v svoji literarno-glasbeni »delavnici« spregovorila o razvoju petja skozi čas in o mejah med péto in govorjeno besedo ter njunem odnosu v interpretaciji. Višja knjižničarka Vesna Radovanovič iz Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti pa je pripravila razstavo mladinskih literarnih del, ki so izšla v letu 2009 in so kandidirala za večernico.

Zaključek srečanja je zaokrožila stalnica Srečanj slovenskih mladinskih pisateljev in sicer sobotna ekskurzija, ki je tokrat umetnike in druge goste popeljala v zibelko panonskega slovenstva, v nekdanji Pribinov in Kocljev Blatograd/ Blatenski Kostel ter v Porabje, kjer živi večina slovenske zamejske skupnosti na Madžarskem. Tako so spoznali nove kulturne, naravne, etnografske idr. značilnosti slovenskega panonskega prostora.
 
Robert Kereži