Seznam in predstavitev izdanih revij

10

februar

2020

Otrok in knjiga št. 105

Glavna tema 105-te številke je 24. srečanje slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, ki je potekalo od 19. do 21. septembra 2019. Tako kot vsa leta doslej se je odvijalo v Murski Soboti. Organiziralo ga je Društvo za humanistična vprašanja Argo, najpomembnejša finančna podpornika Srečanja pa sta bila tudi tokrat Javna agencija RS za knjigo in Mestna občina Murska Sobota. Osrednja dogodka Srečanja sta vsako leto podelitev večernice in strokovni simpozij (ki ga od leta 1996 pripravlja revija Otrok in knjige) Tokratni z naslovom:  Lik staršev v sodobni mladinski književnosti. Uredništvo revije jeprvič povabilo referente k sodelovanju z javnim razpisom. Prejeli smo 13 prijav s sinopsisi, na osnovi katerih smo za predstavitev na simpoziju izbrali sedem prispevkov, ki jih v tej številki revije tudi objavljamo. | več...

Naslovnica številke 105

10

januar

2020

Revija Otrok in knjiga št. 104

Na naslovnici je ilustracija Milana Eriča iz knjige Kaj je zeleno in leti po zraku? (Založba ZDSLU, 2016). Za ilustracije v omenjenem knjižnem delu je avtor dobil nagrado Hinka Smrekarja 2019. Gre za najvišje slovensko priznanje na področju ilustracije, ki jo podeljujejo Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov v okviru slovenskega bienala ilustracije ob robu slovenskega knjižnega sejma.

Nosilna tema tokratne "zelene" številke je Simpozij - Med individualnostjo  in družbenostjo, katerega idejno in vsebinsko zasnovo je pripravila Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo Mestne knjižnice Ljubljana. Usmerjen je bil v raziskovanje razpetosti med posameznikom in družbo. Ta aktualna problematika se med drugim zrcali tudi v sodobnih domačih in prevedenih večnaslovniško zastavljenih književnih delih. Simpozij je sledil rdeči niti letošnjega, 47. cikla Strokovnih sred1, ki se posveča bralnim izhodiščem posameznika v okviru možnosti, ki jih strokovno izhodišče mladinskega knjižničarstva »prava knjiga pravemu bralcu ob pravem času« ponuja danes.

Simpozij je potekal 15. 5. 2019 v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani. | več...

Naslovnica revije Otrok in knjiga št. 104

23

januar

2019

30

oktober

2018

26

september

2018

Revija Otrok in knjiga št. 101

V začetku septembra 2018 je izšla revija Otrok in knjiga številka 101. Napoved simpozija Oko besede 2018. | več...

Revija Otrok in knjiga št. 101